Amerika će naoružati Saudijsku Arabiju nuklearnim oružjem i navest će je da ga iskoristi protiv drugih muslimana

Trampova administracija odobrila je dva ovlaštenja američkim kompanijama da podijele sa Saudijskom Arabijom osjetljive informacije o nuklearnoj energiji ubrzo nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija u oktobru, izjavio je jedan od američkih senatora.

Vrijeme izdavanja odobrenja vjerovatno će izazvati pritisak na administraciju predsjednika Donalda Trumpa od strane zakonodavaca koji sve više kritikuju SAD zbog podrške Saudijskoj Arabiji otkako je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Khashoggi, državljanin Saudijske Arabije, 2017. godine otišao je da postane rezident Sjedinjenih Država, gdje je u Washington Postu objavio kolumne koje su kritikovale saudijsku kraljevsku porodicu.

Senator Tim Kaine, demokrata iz Virdžinije, u kojoj je živio Khashoggi, nazvao je trenutak odobravanja “šokantnim” i rekao da to doprinosi “uznemirujućem načinu ponašanja” u politici prema Saudijskoj Arabiji. Ministarstvo energetike odobrilo je 810. dozvola 18-og. Oktobra, 16 dana nakon što je Khashoggi ubijen. Drugi se dogodio 18. Februara.

Vlasti SAD-a su zaključile da odgovornost za Khashoggijevu smrt snose visoki zvaničnici saudijske vlade. Rijad je porekao da je u to bio uključen prijestolonasljednik Muhamed bin Salman.

Ovlaštenja su izdata za sedam američkih kompanija od strane Trumpove administracije od 2017. godine, dok Vašington i Rijad pregovaraju o mogućem širem sporazumu kako bi pomogli Saudijskoj Arabiji da razvije prva dva nuklearna reaktora.

Odjel za energiju je čuvao informacije u odobrenjima za Saudijsku Arabiju povjerljivim, pravdajući to zaštitom poslovnih interesa.

Odjeljenje je potvrdilo da su dva odobrenja izdata nakon ubistva Khashoggija, ali nisu odgovorila na pitanje zašto imena kompanija nisu objavljena. U prošlosti, 810 odobrenja je stavljeno na raspolaganje javnosti kako bi ih mogli vidjeti u sjedištu odjela.

“Ovlaštenje 810 jednostavno omogućava američkim kompanijama da se takmiče na međunarodnom civilnom nuklearnom tržištu”, rekao je zvaničnik.

Saudijska Arabija i Vašington započeli su razgovore o razvoju nuklearne energije prije Trumpovog ulaska u Bijelu kuću. Međutim, napredak je bio spor jer se kraljevstvo protivilo mjerama koje bi ga spriječile u obogaćivanju uranijuma i preradi plutonija, dva potencijalna puta za izradu fisijskog materijala za nuklearno oružje.

Prošle godine prijestolonasljednik Salman izjavio je da kraljevstvo nije namjeravalo proizvesti nuklearno oružje, ali ako je saudijski glavni suparnik Iran to učini, “slijedit ćemo to što je prije moguće”.

Kaine, koja je apelirala na administraciju da objavi ovlaštenja, kaže da su odobrenja “jedan od mnogih koraka koje administracija poduzima, što potiče opasnu eskalaciju napetosti u regiji”.

Krajem prošlog mjeseca, Trump je proglasio vanrednu situaciju zbog tenzija u Iranu i odbacio primjedbe Kongresa da završi prodaju oružja vrijednog više od 8 milijardi dolara za Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Jordan.

Rijad planira izdati tender vrijedan više milijardi dolara za izgradnju svojih prva dva nuklearna reaktora, saopćili su izvori u aprilu. Prvobitno se očekivalo prošle godine, tender je odložen nekoliko puta.

Sjedinjene Države, Južna Koreja, Rusija, Kina i Francuska se natječu za posao. Graditelj reaktora Westinghouse, koji je pogođen padom u američkoj nuklearnoj industriji, vjerojatno bi prodao komponente Saudijskoj Arabiji u bilo kojem poslu koji uključuje američku tehnologiju. Westinghouse je sada u vlasništvu Brookfield Asset Management Inc.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima