Amerika na kraju popustila, pao dogovor oko “Sigurne zone” na sjeveru Sirije sa Turskom

US President Donald Trump reaches to shake Turkey's President Recep Tayyip Erdogan's hand before a meeting at the Palace Hotel during the 72nd United Nations General Assembly on September 21, 2017 in New York City. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Sigurna zona koju kontrolira Turska, poslužit će kao “koridor mira” za raseljene Sirijce, očišćena od PKK

Turski i američki vojni dužnosnici složili su se da će sigurna zona na sjeveru Sirije biti “Koridor mira” za raseljene Sirijce koji se žele vratiti kući, priopćilo je u srijedu tursko Ministarstvo obrane.

Dužnosnici su dovršili ključne tačke sigurne zone na sastanku u Ankari, stoji u izjavi ministarstva.

Sigurnu zonu širine 30 do 40 kilometara (18 do 25 milja) Turska će kontrolirati u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama.

Teroristi PKK / YPG unutar sigurne zone bit će očišćeni i prisiljeni predati teško naoružanje u svom posjedu, dodalo je ministarstvo.

Također će biti uništeni svi tuneli, položaji i utvrde koje je izgradio PKK / YPG unutar sigurne zone.

“Tijekom razgovora detaljno je razgovarano o neposrednoj provedbi mjera za rješenje turske sigurnosne zabrinutosti”, kaže ministarstvo.

“U tom pogledu, kao prvi korak u uspostavljanju sigurne zone, planirano je da se uskoro uspostavi Zajednički operativni centar u Turskoj za koordinaciju i kontrolu sa Sjedinjenim Državama”, dodalo je ministarstvo.

YPG / PKK je sirijska vrsta terorističke organizacije PKK, koja je odgovorna za smrt gotovo 40.000 ljudi u Turskoj, uključujući mnogo djece, žena i novorođenčadi, više od 30 godina.

Turska je često izražavala zabrinutost zbog američke podrške frakcija PKK-a protiv Daeša u regiji, rekavši da se jednom terorističkom organizacijom ne može riješiti problem postojanja druge.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima