Asadov režim gađao područje blizu turske osmatračnice u Idlibu

Smoke billows above building during reported shelling by government and allied forces, in the town of Hbeit in the southern countryside of the rebel-held Idlib province on May 3,2019. (Photo by OMAR HAJ KADOUR / AFP) (Photo credit should read OMAR HAJ KADOUR/AFP/Getty Images)

To je bio treći napad režimskih snaga u blizini turske osmatračnice u Idlibu tokom protekle dvije sedmice

Sirijski režim Bashara al-Assada izvršio je u nedjelju artiljerijski napad u blizini turske osmatračnice u zoni deeskalacije Idliba, prema dopisnicima agencije Anadolu na terenu.

Nije bilo oštećenja na posmatračkoj tački u regionu Zawiya, sjeverozapadno od Hame.

Ovo je bio treći napad režimskih snaga u blizini osmatračke tačke za dvije sedmice. Slični napadi u blizini osmatračke tačke izvršeni su 29. aprila i 4. maja.

To je jedan od 12 osmatračkih mjesta koje su postavile turske oružane snage u maju 2018. godine, nakon devete runde mirovnih pregovora u Astani.

Kao garant sirijskog režima, Rusija je odgovorna za sprečavanje napada režimskih snaga i milicija pod okriljem Irana, koje su više puta kršile prošlogodišnji sporazum iz Sočija koji je imao za cilj uspostavljanje demilitarizovane zone u Idlibu.

Sirija je tek počela da izlazi iz razarajućeg konflikta koji je počeo 2011. godine, kada je Assadov režim napao na demonstrante sa neočekivanom žestinom.

Podijelite sa ostalima