Assadove snage trpe velike gubitke u napadima na Idlib

Unatoč teškim žrtvama, režimske snage koje podržava Rusija preuzele su kontrolu nad selima u okolici Halepa

Stotine snaga sirijskog režima Bashara al-Assada neutralizirane su tijekom operacija u posljednja dvije sedmice u Idlibu na sjeverozapadu Sirije.

Sukobi sirijskog režima i terorističkih skupina koje podržava Iran trajali su više od mjesec dana, protiv opozicionih i anti-režimskih grupa na istoku i jugu Idliba, kao i okolici Halepa.

Oporbene skupine oborile su dva režimska helikoptera, jedan u južnom Idlibu i drugi u zapadnom Halepu, u posljednjoj sedmici dana.

U međuvremenu, stotine vojnika režima neutralizirano je zajedno s njihovom opremom, uključujući 12 vozila, 24 tenka, osam protivavionskih sistema, dva laka oklopna vozila, četiri višecijevna raketna bacača i dvije bespilotne letjelice u prve dvije sedmice ovog mjeseca.

Oporba je također zaplijenila određenu režimsku opremu, uključujući osam tenkova.

U posljednja 24 sata režimske snage, potpomognute ruskom zračnom podrškom, preuzele su kontrolu nad brojnim selima u provinciji Halepa.

Režim Bašara el-Assada i njegovi saveznici nastavili su intenzivnije zračne i kopnene napade na civilna naselja u zoni deeskalacije Idliba.

U septembru 2018. Turska i Rusija složile su se da će Idlib pretvoriti u zonu deeskalacije u kojoj su akti rata izričito zabranjeni.

Ali više od 1.800 civila ubijeno je u napadima režima i ruskih snaga od 2018. godine, koji su prekršili sve dogovorene prekide vatre.

Više od 1,7 miliona Sirijaca preselilo se blizu turske granice zbog intenzivnih napada tijekom prošle godine.

Turska ostaje zemlja s najviše izbjeglica na svijetu, domaćin je za više od 3,7 miliona imigranata od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine.

Podijelite sa ostalima