Čelnik Kurdske regionalne uprave Barzani: Turska nema problem sa Kurdima u Siriji

Čelnik Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka je istakao da je obaviješten o jasnom stavu Turske prema terorističkoj grupi, dodajući da se složio sa stajalištem Ankare da ona također predstavlja prijetnju po Kurde koji žive u Siriji

Turska nema nikakav problem s Kurdima u Siriji i njen jedini cilj je boriti se protiv YPG-a, sirijskog ogranka terorističke organizacije PKK, izjavio je predsjednik Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka Nechirvan Barzani.

Obraćajući se na panelu Bliskoistočnog straživačkog centra sa sjedištem u Erbilu (MERI), Barzani je govorio o Siriji i terorističkoj grupi PKK.

Čelnik Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka je istakao da je obaviješten o jasnom stavu Turske prema terorističkoj grupi, dodajući da se složio sa stajalištem Ankare da ona također predstavlja prijetnju po Kurde koji žive u Siriji.

Pozvao je Kurde u Siriji da terorističku grupu “drže na oku” i istaknuo da PKK ima za cilj legitimisati se, koristeći sirijske Kurde.

Turske oružane snage su 9. oktobra pokrenule operaciju “Izvor mira” protiv terorističke organizacije YPG/PKK na istočnoj obali Eufrata kako bi osigurali državnu granicu Turske i u pograničnom pojasu Sirije uspostavili sigurnu zonu za dobrovoljni povratak izbjeglica.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 22. oktobra se u Sočiju sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom s kojim je postigao dogovor prema kojem se teroristi YPG-a povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

U terorističkoj kampanji protiv Turske, koja traje duže od 30 godina, PKK, koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija okarakterisale kao terorističku organizaciju, odgovorna je za smrt 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak terorističke grupe.

Autor: Ali Murat Alhas

Podijelite sa ostalima