Cionisti putem Saudijske Arabije nastoje uvući Pakistan i Iran u sukob

Tel Aviv : Prime Minister, Narendra Modi being received by the Prime Minister of Israel, Benjamin Netanyahu, on his arrival, at Ben Gurion Airport, in Tel Aviv , Israel on Tuesday. PTI/ PIB(PTI7_4_2017_000238B)

Ne tako slučajno iz Pakistana su danas objavili kako je Izrael broj jedan neprijatelj Pakistana, postoje indicije da je Izrael upleten i u sukob sa Indijom.

Pakistan rizikuje da postane najnoviji poligon za Saudijsko-Iranski sukob jer je prihvatio milijarde dolara pomoći i ulaganja iz Rijada.

Mohammed bin Salman ima strateško stajalište da mora utjecati na Iran. A sa Pakistanom, on želi biti u mogućnosti pritisnuti Iran s dvije strane.

To predstavlja težak izbor za Pakistance, koji trenutačno ne vide Iran kao glavnog saveznika niti veliku prijetnju, iako su oprezni u sve većoj saradnji Irana s njihovim vlastitim suparnikom, Indijom.

Teheran je dugo optuživao Saudijsku Arabiju za poticanje nemira u svojem pograničnom području s Pakistanom, u kojem se nalaze iranski sunitski anti-režimski borci koji su pokrenuli brojne napade na iransko vojno osoblje. Saudijci poriču optužbe.

Za Rijad, pakistanski sporazumi su više strateški nego ekonomski, za Saudijce, Pakistan je prije svega partner sigurnosti, pouzdan muslimanski saveznik u među-muslimanskim sporovima.

Postoje i glasine da bi Pakistan kao nuklearna sila, mogao podijeliti svoju nuklearnu tehnologiju sa Saudijcima, koji su izrazili želju za nuklearnim programom bez ograničenja sposobnosti obogaćivanja uranijuma potrebnih za izradu nuklearnih bombi.

U 2015. godini vlada u Islamabadu donijela je rezoluciju kojom se isključuje slanje vojske za pridruživanje koaliciji u Jemenu pod vodstvom Saudijske Arabije, unatoč pritisku iz Rijada.

Međutim, postoje indicije da će Pakistan posredno pružiti veću podršku saudijskoj kampanji u Jemenu, unatoč dubokoj nepopularnosti rata među pakistanskom javnošću.

Prošle godine, kada je Pakistan poslao dodatnih 1.000 vojnika u Saudijsku Arabiju, ministar odbrane dao je javne garancije da neće sudjelovati u Jemenskom ratu.

Ali ima jedna zanimljiva tačka, pakistanska vojska je razvila značajnu ekspertizu u planinskom ratovanju i borbi protiv pobunjenika, te će te vještine prenijeti na saudijske snage.”

Jedina planinska regija unutar Saudijske Arabije koja je trenutno područje sukoba? Granica s Jemenom, naravno.

Podijelite sa ostalima