Detalji današnjeg dogovora o primirju u Idlibu između Turske i Rusije

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da primirje stupa na snagu 6. Marta u 00:01 u sirijskoj provinciji Idlib

Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin napravili su zajedničko saopštenje za javnost nakon sastanka u ruskom glavnom gradu.

Izjava turskog predsjednika Erdogana vezano za dogovoreni sporazum:

– Raspravljali smo i razgovarali o pitanjima na koja imamo različite i iste poglede. Stvaranje novog statusa za Idlib postalo je neizbježno . Režim koji je usmjeren na agresiju i regionalnu nestabilnost prvenstveno je odgovoran za razvoj događaja koji je doveo do kršenja sporazuma oko Idliba.

– Provesti ćemo prekid vatre što je prije moguće, tada ćemo poduzeti druge korake za koje ćemo se brzo odlučiti zajedno. Prekid vatre stupit će na snagu u Idlibu večeras od 00.01.

Izjava ruskog predsjednika Putina vezano za dogovoreni sporazum:

– Imali smo treći sastanak ove godine. Razgovarali smo o napetoj i osjetljivoj situaciji u Idlibu. Od Nove godine, tamošnji teroristički elementi su pojačali svoje aktivnosti. Sirijske snage i civilna naselja pod stalnim su napadima.

– Na osnovu pomirenja koja su uvijek postignuta u kritičnim situacijama, uvijek smo bili u mogućnosti postići kompromis, mogli smo proizvesti rješenja, tako je bilo i danas. Danas nastavljamo sa odnosima naših država u okviru iz Astane. Proces u Astani pružio je važno rješenje sirijskom procesu.

– Danas su održane konsultacije. Pripremili smo zajednički dokument. Ministri vanjskih poslova dvije zemlje izjasnit će se o ovom dokumentu.

Nakon zajedničke izjave dvojice predsjednika, ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu i njegov ruski kolega Sergej Lavrov podijelili su dogovoreni protokol s novinarima. Lavrov je pročitao tekst na ruskom, a Çavuşoğlu je pročitao verziju na turskom.

– Sve vojne aktivnosti duž kontaktne linije u zoni sukoba unutar Idliba bit će zaustavljene od 6. marta   2020. godine, u 00:01 sati.

– Turske i ruske vojne patrole krenut će od 15. marta duž dionice autoputa M4 od Trumba (zapadno od   Serakiba) do Ain Al Havr.

– Uspostavit će se siguran koridor po dubini od 6 kilometara na sjeveru i južno od magistrale M4.

– Dodatne bitne tačke će biti odlučene u roku od sedam dana.

 

Današnji sporazum iz Moskve preveden na engleski jezik

 

Podijelite sa ostalima