Erdogan: Amerika nema pravo da Golansku visoravan daje Izraelu!

EU, OIC, Rusija i Kina ne priznaju odluku SAD-a o Golanskoj visoravni, kaže turski predsjednik

Sjedinjene Države nemaju nadležnost ili pravo da “daju” Golansku visoravan Izraelu, izjavio je kasno u utorak predsjednik Turske.

Govoreći na predizbornom skupu u Istanbulu, Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će birači u Izraelu izaći na birališta 9. aprila.

Erdogan je rekao da je američki predsjednik Donald Trump zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da dođe u SAD i potpisao proglas na Golanskoj visoravni zbog izbora u Izraelu, što znači da je Trumpov potez učinjen kako bi se osigurala veća izborna podrška za Netanjahua.

On je rekao da Golanska visoravan u potpunosti pripada Siriji u skladu sa rezolucijama UN-a, a SAD pokušava dati ovu teritoriju Izraelu.

“Nemate nadležnost ili takvo pravo”, naglasio je Erdogan.

Erdogan je rekao da potez SAD-a oko Golanske visoravni nije priznat od strane Evropske unije, Organizacije islamske saradnje (OIC), Rusije ili Kine.

“Govoriti istinu sa hrabrošću je naša dužnost”, rekao je on.

Erdogan je dodao da je Turska, kao predsjednik OIC-a, odgovorila na potez SAD-a na Golanskoj visoravni i da će odgovoriti i u budućnosti.

Trump je u ponedjeljak potpisao predsjedničku deklaraciju kojom se službeno priznaje Golanska visoravan kao izraelska teritorija.

UN je saopćio da se Golanska visoravan još uvijek smatra “okupiranom teritorijom” prema međunarodnom pravu, uprkos Trumpovom priopćenju.

Izrael je okupirao Golansku visoravan tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

Izrael i dalje drži otprilike dvije trećine šireg područja Golanske visoravni kao direktan rezultat sukoba.

1981.godine, Izrael je formalno anektirao teritoriju u potezu koji je u to vrijeme jednoglasno odbacilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Podijelite sa ostalima