Erdogan: Haftar nije posvećen provođenju primirja iz Berlina i Moskve

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se Halifa Haftar sakrio u hotelu u Berlinu i nije se obvezao na provođenje mirovnih sporazuma potpisanih u Moskvi i Berlinu.

Na konferenciji za novinare prije odlaska u Alžir u subotu na turneju po Africi, Erdogan je rekao da je Haftar pučista i da je rekao njemačkoj kancelarki Merkel da su Haftara puno razmazili.

“On se zalaže za podjelu Libije i krši primirje. Merkel se složila sa mnom.”, objasnio je Erdogan.

Dodao je da Haftar nije podržao zaključke iz Berlina i Moskve, iako mu je ruski predsjednik rekao da je garantovao za Haftara u zamjenu da Erodgan da garancije za Al-Sarraja, za kojeg je Erdogan rekao da se obvezao na primirje kako je Turska tražila, ali Haftar se nije obvezao, pobjegao je iz Moskve i sakrio se u hotelu u Berlinu.

“Haftar je izdao svoju bivšu komandu i nemoguće je da će se obvezati na primirje. Svoje napade nastavlja uz podršku plaćenika ruske Wagner grupe, ali neće postići svoj cilj.” Rekao je Erdogan.

Dvije sukobljene strane u Libiji prihvatile su inicijativu sporazuma o prekidu vatre Putin-Erdogan 12. Januara, ali su Haftarove snage nastavile kršiti primirje čak i nakon sastanaka iz Moskve i Berlina.

Podijelite sa ostalima