Erdogan i Merkel razgovarali o situaciji u Siriji i Libiji

Dva lidera telefonski su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim dešavanjima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao je telefonski razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi razgovarali o situaciji u Siriji i Libiji, navodi se u službenom saopćenju u ponedjeljak.

Prema izjavi turske direkcije za komunikacije turskog predsjednika, dvoje čelnika takođe su diskutovali o bilateralnim odnosima i regionalnim dešavanjima.

U novembru su potpisana dva odvojena sporazuma između međunarodno priznate Libijske vlade i Turske, jedan o vojnoj saradnji i drugi o pomorskim granicama država istočnog Mediterana.

U međuvremenu, turski parlament u četvrtak je ratificirao prijedlog kojim se vladi dopušta slanje trupa u Libiju.

Odvojeno u Siriji, Turska je 9. oktobra pokrenula operaciju “Izvor mira” za uklanjanje terorista YPG / PKK-a sa istoka rijeke Eufrat kako bi se osigurale granice Turske, pomoglo u sigurnom povratku sirijskih izbjeglica i osiguralo teritorijalni integritet Sirije.

Operacija je pauzirana nakon dva sporazuma s Rusijom i Sjedinjenim Državama kako bi se teroristima omogućilo povlačenje iz regije.

U svojoj više od tridesetogodišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski ogranak ove terorističke organizacije.

Podijelite sa ostalima