Erdogan i Putin pozvali na prekid vatre u Libiji do 12. Januara

Turski i ruski predsjednik pozivaju susjede Libije da pomognu u rješavanju sukoba, rekao je turski ministar vanjskih poslova

Turska i Rusija u srijedu su pozvale zaraćene strane u Libiji da postignu primirje do ponoći 12. januara.

U zajedničkoj izjavi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin rekli su da “kao posrednici” pozivaju sve strane da zaustave neprijateljstva, stabiliziraju situaciju na terenu i normaliziraju svakodnevni život u Tripoliju i drugim gradovima.

“Pozivamo sve strane u Libiji da se odmah okupe oko pregovaračkog stola”, navodi se u saopćenju koje je objavljeno kada je Putin posjetio Erdogana u Turskoj.

“Uvjereni smo da Libijci mogu samostalno odlučivati o budućnosti svoje domovine u okviru dijaloga koji se vodi širom zemlje uzimajući u obzir interese svih njenih građana bez izuzetka.”

Turska i Rusija pojavile su se kao ključni igrači u libijskom sukobu, u kojem se samozvana Libijska nacionalna armija (LNA) Halife Haftara bori protiv UN-ove vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

LNA od aprila izvodi napade na Tripoli u kojem se nalazi sjedište GNA, ali se već mjesecima nalaze u zastoju.

Međutim, proteklih sedmica, i posebno nakon uvođenja ruskih plaćenika Wagner grupe na stranu Haftara, LNA je postigla značajan napredak. U ponedjeljak su Haftarove snage zauzele ključni grad Sirt.

Kao odgovor na nedavni napredak LNA, Turska je započela raspoređivanje svojih snaga u Libiju kako bi podržala saveznika Ankare, GNA.

Turski vojni savjetnici i sirijski borci podržani od Turske nalaze se trenutno u ovoj sjevernoafričkoj zemlji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, govoreći zajedno s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, izjavio je da se nada da će primirje ojačati Berlinski proces kojim se želi riješiti sukob.

Lavrov je dodao da očekuju da će se susjedne zemlje aktivno uključiti u Berlinski proces kako bi pomogle okončanju sukoba.

Posmatrači na terenu su skeptični

Budući da je Turska prošlog mjeseca izrazila namjeru da intervenira u sukobu, analitičari predviđaju da će se Ankara i Moskva početi pozicionirati kao mirovne snage u Libiji.

Međutim, posmatrači su sumnjičavi da će takav poziv na primirje donijeti bilo kakav plod.

Kerim Has, stručnjak za tursko-ruske odnose sa Moskvom, rekao je za Middleeasteye , da će biti izuzetno teško nametnuti primirje.

„Pokušali su spasiti obraz. Njihova stajališta i stavovi o Libiji su u osnovi suprotni. Nedavno su snage generala Haftara zauzele Sirt uz podršku ruskih snaga “, rekao je.

„Postoji mnoštvo tekstova u ruskim medijima koji oštro kritikuju Ankaru za pružanje vojne podrške Tripoliju. Ne mogu zamisliti da se to dešava bez znanja Kremlja. Možda će se na terenu pojaviti neka stanka nakon ove izjave, ali nemojte misliti da će to dugo trajati. ”

Visoki turski dužnosnik, s druge strane, izjavio je da vjeruju da bi poziv Rusije na primirje mogao imati utjecaja na Haftar.

Putin je posljednjih dana aktivan u regiji, posjećujući svog saveznika predsjednika Bašara al-Asada u Siriji u utorak.

Regionalna turneja dolazi kada se Bliski Istok suočen sa američkim ubistvom najvišeg iranskog generala Kasima Sulejmanija, u Bagdadu u petak.

Izvor: Middleeasteye.net

Podijelite sa ostalima