Erdogan i Putin sklopili dogovor: Ruski plaćenici se povlače iz Libije

Nakon što su predsjednici Turske i Rusije pozvali na prekid vatre u Libiji, plaćenici ruskog Wagnera krenuli su sa povlačenjem iz libijske zone konflikta potvrđeno je od strane GNA.

Poziv na prekid vatre upućen je zaraćenim stranama do 12. Januara, dok je legalna vlada u Tripoliju pozdravila ovaj dogovor između Rusije i Turske, pučističke snage su odbile da ga prihvate.

Po nekim procjenama na libijskom frontu našlo se preko 500 pripadnika Wagnera koji su dovedeni da što prije okončaju pokušaj zauzimanja Tripolija u korist Haftara.

Wagner – ruska plaćenička vojska

Komandant vojnih snaga GNA Nasir Ammar poručio je kako su potpisani sporazumi između Turske i Libije na obostranu korist dva hrabra, bratska i prijateljska naroda.

Ammar kaže kako je Haftar postao libijski predstavnik interesa Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Egipta. Cilj Haftara bio je pokrenuti ulične borbe u kojima bi koristio posebno obučene ruske plaćenike. Da se zauzimanje Tripolija što prije završio, UAE su dopremile preko hiljadu plaćenika iz Sudana da pomognu Haftaru.

Nasir Ammar je dodao još: “Turska je poduzela ozbiljne korake, vidjeli smo da je Erdogan održao svoju riječ. Poslato nam je anti-radarsko naoružanje, sistemi protuvazdušne odbrane, i radarski sistemi zajedno sa pratećom logistikom. Turske vojne stručnjake sa zadovoljstvom smo dočekali. Tursku i turski narod gledamo kao svoje i zahvalni smo im. Erdoganu hvala na ljudskosti koju je pokazao”

 

 

Podijelite sa ostalima

Komentariši