Erdogan: Turska će uskoro započeti projekat novog Istanbulskog kanala

Turski predsjednik kaže kako vještački kanal ima za cilj zaštiti Bosfor od rizika prirodnih katastrofa

Turska će uskoro pokrenuti projekt vještačkog istanbulskog kanala za plovidbu na razini mora, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Mi ćemo što prije pokrenuti tender za izgradnju Istanbulskog kanala”, rekao je Erdogan na sastanku o socijalnom projektu za 100.000 socijalnih kuća, za ljude s niskim primanjima u glavnom gradu Ankari.

Erdogan je dodao da je to “projekat zaštite Bosfora od ozbiljne katastrofe.”

Predviđeni kanal trebao bi pružiti olakšanje brodskom prometu između Crnog i Mramornog mora, posebno prometa tankera za naftu kroz Bosfor.

Projekat novog istanbulskog kanala

Riječ je o jednom od strateški velikih projekata u Turskoj, a planira eliminirati sve veći rizik koji predstavljaju brodovi koji prevoze opasne materije kroz Bosfor.

Kanal dug 45 kilometara, biće izgrađen u istanbulskom koridoru Kucukcekmece-Sazlidere-Durusu, trebao bi povećati kapacitet saobraćajnog prometa na 160 brodova dnevno.

– Projekt socijalnog stanovanja

Počinjemo sa izgradnjom 100.000 jeftinih stanova u svih 81 pokrajinama naše zemlje u sklopu našeg programa za 2020. godinu,“ rekao je Erdogan.

“Obezbjedit ćemo vlasništvo nad kućama 100.000 porodica sa malim primanjima kroz rate, to će biti baš kao i plaćanje stanarine”, rekao je.

Erdogan je rekao da će izgradnja zgrada biti završena najduže za jednu i po godinu nakon postavljanja temelja od nove godine.

“Ovi stambeni projekti biće osmišljeni na način da odražavaju našu tradicionalnu kulturu susjedstva s trgovima, džamijama, školama, tržnicama, rekreacijskim površinama, zelenim površinama, fasadama i svim ostalim obilježjima”, naglasio je.

Podijelite sa ostalima