Erdogan kaže kako se 365.000 Sirijaca vratilo u njihovu domovinu

Turska je učinila sigurnom površinu od 8.100 kvadratnih kilometara na sjeveru Siriji, odakle su teroristi ciljali turski teritorij: predsjednik Erdogan

Turski predsjednik u nedjelju je rekao da se 365 000 izbjeglica vratilo u svoju domovinu na sjeveru Sirije.

Sirijske izbjeglice vratile su se u regije koje je Turska učinila sigurnom kroz antiterorističke operacije, izjavio je Recep Tayyip Erdogan, govoreći u Nacionalnom kongresu i centru za kulturu u glavnom gradu Ankari.

Erdogan je naglasio da će Turska omogućiti povratak više sirijskih izbjeglica organiziranjem međunarodnog donatorskog sastanka ili kroz neke projekte.

Turska je učinila područje veće od 8.100 kvadratnih kilometara (oko 3.130 kvadratnih milja) na sjeveru Sirije sigurnim za njihov povratak, dodao je predsjednik.

Rekao je da je to postignuto kroz tri prekogranične vojne operacije koje je Turska izvodila u Siriji, pozivajući se na operacije “Štit Eufrata”, “Maslinovu granu” i “Izvor mira”.

U tim operacijama, Turska je neutralisala 3.500 terorista DAEŠ-a/ ISIL-a i uhapsila 5.500.

9. Oktobra Turska je pokrenula operaciju “Izvor mira” kako bi uklonila teroriste sa sjevera Sirije, kako bi osigurala granice Turske, pomogla u sigurnom povratku sirijskih izbjeglica i osigurala teritorijalni integritet Sirije.

Ankara želi očistiti sjever Sirije, istočno od rijeke Eufrat, od terorističkog PKK-a i njenog sirijskog ogranka, YPG.

U svojoj više od tridesetogodišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima