Erdogan poručio Putinu: Režimski napadi izazivaju novu humanitarnu krizu u Siriji, ugrožavaju nacionalnu sigurnost Turske

Napadi štete naporima u pronalaženju rješenja za krizu u Siriji, predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti Turske, kaže turski predsjednik

Kršenja prekida vatre Assadovog režima u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, izaziva “veliku humanitarnu krizu”, rekao je turski predsjednik ruskom kolegi preko telefona.

Prema izjavi ureda za komunikaciju turskog predsjedništva u petak, Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin razgovarali su o najnovijim zbivanjima u ratom umorenoj Siriji i Libiji.

Tijekom telefonskog razgovora Erdogan je rekao da napadi režima u Idlibu – području na kojem treba stupiti na snagu prekid vatre – nanose štetu pokušajima pronalaska rješenja za sirijsku krizu i predstavljaju ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti Turske.

Turska i Rusija dogovorile su se u Septembru prošle godine da Idlib pretvore u de-eskalacijsku zonu u kojoj su napadi izričito zabranjeni.

Sirijski režim i njegovi saveznici, međutim, dosljedno su kršili uvjete primirja, izvodeći česte napade unutar ove zone.

U zoni de-eskalacije trenutno živi oko 4 miliona civila, uključujući stotine hiljada prognanih posljednjih godina od strane režimskih snaga iz cijele ratom zahvaćene zemlje.

Sirija je zaključana u građanskom ratu od početka 2011. godine, kada je režim Bashara Al-Assada s neočekivanom surovošću napao na pro-demokratske prosvjede.

Od tada su stotine hiljada ljudi ubijene, a više od 10 miliona raseljeno, prema UN-ovim dužnosnicima.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima