Erdogan: Turska bi mogla pokrenuti vojnu operaciju u Idlibu ako se situacija ne riješi

Turska bi mogla pribjeći još jednoj vojnoj operaciji ako se situacija u sirijskom Idlibu ne riješi brzo, izjavio je u petak predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ranije, usred velike ofanzive režimske vojske koja je uzela za metu široki pojas jugoistočne pokrajine Idlib, uključujući ključni strateški grad, tursko ministarstvo odbrane upozorilo je da će se njene snage osvetiti “na najjači način, bez ustručavanja”, ako turske vojne osmatračnice u regiji budu napadnute.

Govoreći u Ankari, Erdogan je upozorio da se Turska neće moći nositi s prilivom sirijskih izbjeglica koje bi mogle pokušati izbjeći na jug Turske usred operacije režimske vojske čija su meta civili Idliba.

Ako se situacija u Idlibu ne vrati u normalu, nastavit ćemo s vojnom operacijom. Iskreno želimo stabilnost u Siriji. Politički proces se mora provesti brzo i pošteno. Nećemo se ustručavati da učinimo sve što je potrebno za postizanje ovoga , uključujući upotrebu vojne sile “, rekao je Erdogan.

Erdogan je poručio kako je situacija u Siriji bila je “jednako važna” za Ankaru koliko i situacija unutar vlastitih granica Turske. Erdogan je također optužio “one koji podržavaju sirijski režim” da su “opredijeljeni za nastavak krize u Siriji”.

Dva dana ranije Erdogan je optužio Rusiju za kršenje sporazuma usmjerenih na očuvanje prekida vatre u regiji.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov odgovorio je u petak na komentare turskog predsjednika, odbacujući insinuaciju Ankare da Moskva nije poštivala sporazum iz Sočija o situaciji na sjeveru Sirije.

Istovremeno, Peskov je naglasio da je situacija u Idlibu, gdje su teroristi i dalje koncentrirani, pitanje “duboke zabrinutosti” za Moskvu.

Dok ruski zvaničnici tvrde kako se bore protiv terorista, u ruskom bombardovanju svakodnevno gine desetine civila, čak su i bolnice meta vazdušnih udara.

Idlib je crvena linija za Tursku i svaka ofanziva nad Idlibom znači ugrožavanje nacionalne sigurnosti Turske, zbog toga nije iznenađenje ako vrlo skoro dođe do nove vojne operacije na sjeveru Sirije.

Podijelite sa ostalima