Erdogan : Turska je spremna da pokrene vojnu operaciju na granici sa Sirijom

Predsjednik Erdogan rekao je da bi Turska mogla poduzeti korake prema Sjedinjenim Državama ovog mjeseca ako ne dođe do uspostavljanja “Sigurne zone” na sjeveroistoku Sirije.

“Naše pripreme duž naših granica su završene”, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu u subotu prije odlaska na generalnu skupštinu UN-a.

NATO saveznici Turska i Sjedinjene Države pokrenule su zajedničku kopnenu i zračnu patrolu duž dijela granične linije, ali Ankara kaže kako se Vašington kreće presporo kako bi uspostavio dovoljno veliku sigurnu zonu koja bi odgurnula sirijske kurdske snage s granice.

Turska je ljuta zbog američke podrške teroristima YPG-a u Siriji i želi da ih ukloni sa svoje granice u dužini 400 kilometara.

Sirijske demokratske snage predvođene YPG-om izjavile su da će se u nekim područjima povući i do 14 km. Turska kaže da su se Sjedinjene države bile složile da se “sigurna zona” proširi na 32 km unutar Sirije.

Erdogan je ponovio pritužbe na američki pat. podršku teroristima YPG-a, rekavši da im Vašington pruža oružje.

“Mi ne želimo da se sukobimo s Sjedinjenim Državama. Međutim, ne možemo priuštiti da zanemarimo potporu koju SAD pruža terorističkoj organizaciji.”

Njegovi komentari oko vojnih priprema na granici uslijedili su dan nakon što su dva sigurnosna izvora rekla da su liječnici i medicinski timovi premješteni u južne turske pokrajine kako bi se pripremili za mogući upad u Siriju.

Jedan od izvora rekao je da je suspendirana mogućnost liječnika za uzimanjem slobodnih dana i godišnjih odmora, “Pripremali smo se dugo”, rekao je izvor. “Operacija se može izvesti kad god se to smatra potrebnim.”

Turska je već pokrenula dvije vojne operacije na sjeveru Sirije od 2016. godine, ciljajući teroriste Daeš-a i YPG-a zapadno od Eufrata.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima