Erdogan: Turska može otvoriti vrata migrantima u Evropu

Turska planira preseliti milion izbjeglica na sjever Sirije i možda će ponovno otvoriti rutu za migrante ka Evropi ako za to ne dobije odgovarajuću međunarodnu potporu, rekao je u četvrtak predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Turska, u kojoj živi 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, kontrolira dijelove sjeverne Sirije gdje se navodi da se 350.000 Sirijaca već vratilo. Turska uspostavlja “Sigurnu zonu” sa Sjedinjenim Državama na sjeveroistoku, gdje je Erdogan rekao da se može preseliti još mnogo izbjeglica.

“Kažemo da bismo trebali formirati sigurnu zonu tako da mi kao Turska ovdje možemo graditi gradove umjesto s ​​šatora. Zbrinimo ih u sigurnoj zoni”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

“Dajte nam logističku podršku i možemo graditi stanove na dubini od 30 km na sjeveru Sirije. Na taj način im možemo pružiti humanitarne uvjete života.”

“To se ili događa ili ćemo u protivnom morati otvoriti vrata”, rekao je Erdogan. “Ili ćete pružiti podršku ili oprostite, ali nećemo sami nositi ovaj teret. Nismo uspjeli dobiti pomoć međunarodne zajednice, naime Europske unije.”

Prema sporazumu dogovorenom između EU-a i Turske u Martu 2016 , Ankara se složila zaustaviti priliv migranata u Evropu u zamjenu za milijarde eura pomoći.

“Cilj nam je da se barem milion naše sirijske braće vrati u sigurnu zonu koju ćemo formirati duž naše granice od 450 km”, rekao je Erdogan.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima