EU poziva sirijski režim da zaustavi ofanzivu na Idlib

European Union and Europe countries including France Germany Italy and England surrounded by blue ocean with three dimensional yellow flag stars on a blue grunge background.

Borba protiv terorizma nije izgovor za zanemarivanje međunarodnog humanitarnog prava: Služba za sigurnosnu i vanjsku politiku EU

EU je u izjavi u četvrtak pozvala sirijski režim i njegove saveznike drugi put u mjesec dana, da zaustave novu ofanzivu protiv civila u blizini Idliba na sjeverozapadu Sirije.

“Obnova ofanzive u Idlibu, uključujući nove udare i granatiranja usmjerena na civile, neprihvatljiva je i mora prestati”, rekao je u izjavi glasnogovornik službe za vanjske poslove Peter Stano.

U napadima sirijskog režima i njegovih saveznika u posljednjih nekoliko dana na sjeverozapadu Sirije poginulo je najmanje 35 ljudi. Raseljeno je više od 350 000 civila.

Služba EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku ponovno je potvrdila svoju posvećenost zadržavanju sankcija protiv Assadovog režima sve dok se “brutalni napadi” nastavljaju, i pozvala ih da omoguće siguran pristup humanitarnim organizacijama koje pružaju pomoć civilima u potrebi.

U priopćenju se upozorava da borba protiv terorističkih organizacija u regiji “ne dopušta zanemarivanje međunarodnog humanitarnog prava”, unatoč činjenici da EU dijeli zabrinutosti zbog sigurnosne prijetnje koju predstavljaju ove terorističke skupine.

EU nije precizirala, ali nedavni zračni napadi izvršili su ruski zrakoplovi unatoč činjenici da su se Turska i Rusija u septembru 2018. dogovorile da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti rata izričito zabranjeni.

Od tada, više od 1300 civila ubijeno je u napadima režima i ruskih snaga, dok se primirje i dalje kršilo.

Oko milion Sirijaca se preselilo blizu turske granice zbog pojačanih napada prošle godine.

Podijelite sa ostalima