Haftar dovodi strane snage da napadnu Tripoli: GNA

Haftarove snage pokušale su zauzeti Tripoli od snaga GNA

Libijski vojni zapovjednik optužio je u utorak Khalifu Haftara, koji zapovijeda suparničkim snagama na istoku Libije, za dovođenje stranih trupa za napad na glavni grad Tripoli.

“Postoje obavještajne informacije o pokretanju zračnih napada na Tripoli dovođenjem stranih strana u Libiju“, rekao je Osama al-Juwaili, zapovjednik vojne zapadne zone UN-ove vlade Nacionalnog jedinstva (GNA).

On, međutim, nije detaljnije objasnio identitet stranih snaga, rekavši da su njegove snage poduzele “nepredvidive mjere” protiv mogućih napada.

Od početka Aprila snage odane Haftaru pokrenule su kampanju za zauzimanje Tripolija od snaga GNA.

U sukobima dviju strana od tada je poginulo više od 1.000 ljudi, a oko 5.500 je ranjeno, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Libija je pretrpjela nemire od 2011. godine, kada je dugogodišnji vladar Muammar Gadafi svrgnut i ubijen u krvavom ustanku koji je podržao NATO, nakon četiri decenije na vlasti.

U Libiji se od tada se pojavljuju dva suparnička sjedišta moći: jedno u istočnoj Libiji, s kojim je Haftar povezan, i GNA sa sjedištem u Tripoliju, koja uživa UN priznanje.

Izvor: Yeni şafak

Podijelite sa ostalima