Haftar pobjegao iz Moskove i odbio potpisati sporazum o prekidu vatre

Turska se neće ustručavati da “nauči” lekciju Halifu Haftara, zapovjednika snaga istočne Libije, ako nastave napade na međunarodno priznatu vladu, rekao je u utorak predsjednik Erdogan.

Erdogan je u svom govoru rekao da je “pučistički Haftar pobjegao” iz Moskve nakon što su u ponedjeljak mirovni pregovori između njega i vlade Fayeza al-Serraya uspjeli dovesti do primirja, koje će zaustaviti borbe i devetomjesečni sukob.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da odluka Halife Haftara da ne potpiše sporazum o prekidu vatre s GNA-om pokazuje ko želi rat, a ko mir.

Cavusoglu je dodao da je Turska učinila sve što je mogla kako bi osigurala primirje, dodajući da ako Haftar nastavi tako postupati, samit o Libiji koji se planira održati u Berlinu nema smisla.

Rusija koja se potrudila da dovede Haftara za pregovarački stol i postigne primirje, ovaj put je osramoćena od samog Haftara čiju stranu je podržavala.

Prema izvještajima sa terena od strane GNA, Haftarove snage pripremaju se za ponovono aktiviranje sukoba sa ciljem da zauzmu Tripoli.

Podijelite sa ostalima