Haftarove snage prekršile su primirje na dan Berlinske konferencije

Dok se svjetski lideri okupljaju kako bi razgovarali o trajnom prekidu vatre u Libiji, snage pučiste Haftara krše postojeće primirje

Dok su svjetski čelnici održavali sastanak u Berlinu u nedjelju, kako bi nacrtali put ka miru u Libiji,  snage Halife Haftara krše jednosedmično primirje oko glavnog grada Tripolija.

Južno od libijske prijestolnice čuju se povremene pucnjave, a crni dim se vidi kako raste, prema izvještajima sa terena.

Haftarove snage izvele su minobacačke napade na Al Halatat i Khallet al-Furjan, južno od Tripolija, rekao je za agenciju Anadolu Abdul-Malik Al-Madani, portparol priznate UN-ove vlade GNA koja brani glavni grad.

Al-Madani je također rekao da je njihova operacija Burkan Al-Ghadab ” vulkan bijesa” odvratila Haftarove snage, i da su preuzeli kontrolu nad situacijom.

Dodao je da je minobacački napad Haftarovih milicija pogodio tanker za naftu u regiji Halatat, uzrokujući požar i eksplozije.

Od svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine, u Libiji su se pojavila dva centra moći: jedno u istočnoj Libiji koje podržavaju uglavnom Egipat i UAE, te Vlada nacionalnog sporazuma (GNA) u Tripoliju, koja uživa UN i međunarodno priznanje .

Međunarodno priznata vlada Libije sa sjedištem u Tripoliju napadnuta je od Haftarovih snaga prošle godine, a u borbama tokom posljednjih devet mjeseci poginulo je više od 1.000 ljudi.

12. januara, zaraćene strane u libijskom sukobu najavile su primirje kao odgovor na zajednički poziv turskog i ruskog lidera.

Ali prošlog ponedjeljka, pregovori o trajnom sporazumu o prekidu vatre završili su bez dogovora, nakon što je Haftar napustio Moskvu bez potpisivanja sporazuma.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres bili su domaćini nedjeljne konferencije u Berlinu, kojoj su prisustvovali turski predsjednik Erdogan, ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Macron, britanski premijer Johnson i italijanski premijer Giuseppe Conte.

 

Podijelite sa ostalima