Historijski sporazum Turske i Libije označava kraj Grčkoj okupaciji istočnog Mediterana

Novinar Mehmet Kancı istaknuo je da će Turska u okviru svojih prava suprotstaviti se bilo kakvom ugrožavanju svojih interesa počevši od otvorenih voda otoka Krete

Historijskim sporazumom postignutim između Turske i Libije zaustavit će se petnaestogodišnja kršenja međunarodnog prava od strane Grčke i Južnog Kipra u istočnom Mediteranu, kažu stručnjaci.

Govoreći ekskluzivno za Yeni Şafak, novinar Mehmet Kancı istaknuo je da će Turska u okviru svojih prava suprotstaviti se bilo kakvoj prijetnji njenim interesima počevši od otvorenih voda otoka Krete.

Prema Kanciju, nova osovina između Libije i Turske obuhvatit će udaljenost od nekoliko nautičkih milja zapadno od ostrva Krete.

Turska i Libija potpisale su dva memoranduma o razumijevanju, objavila je u srijedu turska Direkcija za komunikacije predsjednika.

Sporazumi “Sigurnosna i vojna saradnja” i “Ograničenje pomorskih nadležnosti” potpisani su kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao zatvoreni sastanak koji je trajao 2 sata i 15 minuta s Fayezom al-Sarrajom, predsjedavajućim predsjedničkog vijeća Libije, u Dolmabahče palati u Istanbulu.

Iz predsjedničke direkcije su rekli da sporazum predstavlja napor da se ojačaju odnosi i saradnja dviju zemalja.

Turski sporazum o pomorskim granicama s Libijom usmjeren je na zaštitu prava Ankare u okviru međunarodnog prava, izjavio je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, dan nakon što je sporazum potpisan u Istanbulu.

Na konferenciji za novinare rekao je da Turska nije bila u mogućnosti dogovoriti takve sporazume s nekim drugim zemljama, ali to bi mogla učiniti u budućnosti.

Sporazum bi mogao dodatno zakomplicirati sporove oko istraživanja u istočnom Mediteranu, gdje je tursko bušenje naljutilo kiparske Grke, samu Grčku i Evropsku uniju.

Izvor: Yeni Şafak

 

Podijelite sa ostalima