Hrvatska: Dvije trećine firmi osjeća negativne posljedice poslovanja zbog korona virusa

Pojava korona virusa najviše utječe na poslovanje putničkih agencija, firmi koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane te logistike, a zasad male i srednje firme osjećaju veći negativan utjecaj nego velike kompanije

Anketa Hrvatske gospodarske komore (HGK) pokazala je da dvije trećine (66% posto) hrvatskih firmi već osjeća negativne posljedice poslovanja zbog situacije s korona virusom, a više od polovice njih (53% posto) je izjavilo da im je pao promet.

Anketa HGK-a, u kojoj je samo u prva dva dana sudjelovalo više od 1.000 firmi, pokazuje da su pojavom korona virusa najviše pogođene putničke agencije, firme koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane te logistika, a zasad male i srednje firme osjećaju veći negativan utjecaj nego velike kompanije, navodi HGK.

“HGK je probleme s prelaskom granice koje su nam prijavili prijevoznici s terena odmah komunicirala prema Stožeru civilne zaštite RH, a njihovom promptnom reakcijom su riješeni u jednom danu. Nastavit ćemo osluškivati glas poduzetnika i raditi na tome da ova situacija u što manjoj mjeri utječe na njihovo poslovanje“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović i pozvao poduzetnike da i dalje prijavljaju probleme u poslovanju na za to otvorene stranice HGK.

Detaljnija analiza ankete pokazuje da su djelatnosti u kojima više od 50% posto firmi izjavljuje kako ima jake i srednje posljedice na trenutno poslovanje – putničke agencije (69% posto), pružanje smještaja, priprema i posluživanje hrane (62% posto) te prijevoz i skladištenje (51% posto), navodi HGK.

Sektori u kojima je više od trećine firmi prijavilo jake i srednje posljedice na trenutno poslovanje su trgovina na veliko i malo, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, umjetnost, zabava i rekreacija te stale uslužne djelatnosti.

Na pitanje kakve konkretno vrste problema ih muče, najviše firmi (30% posto) je prijavilo poteškoće u sklapanju novih poslova, dovršavanju ugovorenih (29% posto) i obavljanju postojećih poslova (28% posto).

Anketa HGK pokazuje da poduzetnici imaju i poteškoće s transportom roba, otkazivanjem sudjelovanja na međunarodnim sajmovima, kongresima i događanjima te smanjenom potražnjom proizvoda i usluga na domaćem tržištu.

Što se očekivanja za budućnost tiče, kratkoročne negativne posljedice zbog korona virusa očekuje 75% posto firmi, pri čemu 15% posto očekuje jak utjecaj na poslovanje. Dugoročne negativne posljedice očekuje čak 82% posto firmi, pri čemu gotovo četvrtina (njih 24% posto) očekuje jak negativan utjecaj na poslovanje u dugoročnom razdoblju, saopšteno je iz HGK.

Podijelite sa ostalima

Komentariši