Hrvatska sve više pada pod ruski utjecaj

Posljednjih se dana počelo intenzivno špekulirati o jačanju ruskog utjecaja u Hrvatskoj, a posljedično i u Evropskoj uniji. Rusija je jednom nogom ušla u Mađarsku zahvaljujući Viktoru Orbanu, za čije nestašluke Evropska unija ima sve manje strpljenja pa je prisiljen tražiti nove saveznike. Rusi su, naravno, uvijek zainteresirani stati i drugom nogom na tlo EU, a čini se da su im u Hrvatskoj otvorena vrata. Tri su ključna trenutka kroz koja se može prepoznati jačanje ruskog utjecaja u Hrvatskoj.

PPD ušao u Fortenovu

Posljednji se dogodio prije nekoliko dana kada je Prvo plinarsko društvo kupilo 6,4 posto dionica Fortenova grupe, sljednice Agrokora. Za PPD se već godinama priča da iza njega stoji ruski kapital, a ako to i nekim slučajem i nije potpuno tačno, Rusi preko PPD-a imaju veliki utjecaj na hrvatski energetski sektor. Naime, PPD plin kupuje izravno od Rusa i s njima je potpisao dugoročne ugovore, a u samo nekoliko godina uspio je zauzeti najveći dio hrvatskog plinskog tržišta. O plinu iz PPD-a Hrvatska je već ovisna, a sada su na velika vrata ušli i u iznimno bitan sektor proizvodnje i trgovine hranom.

Todorić optužuje za pogodovanje Rusima

Na rusko preuzimanje sektora hrane upozorava i bivši vlasnik Agrokora, sadašnje Fortenove, Ivica Todorić. Protekle sedmice je cijelu konferenciju za medije iskoristio da bi optužio premijera Andreja Plenkovića za saradnju i pogodovanje Rusima. Iako Ivica Todorić, ako ni zbog čega drugog onda zbog njegovih ozbiljnih problema sa zakonom, nije najpouzdanija osoba, njegove tvrdnje o tome da su ruske banke u Fortenovi dobile nesrazmjerno veliki udio u vlasništvu treba shvatiti ozbiljno.

Dobili više nego što im pripada?

Todorić tvrdi da su Rusi trebali dobiti višestruko manje jer su dugovi domaćim dobavljačima i bankama bili veći nego prema Rusima. No Todorić tvrdi i da Agrokor nije bio ni u kakvim problemima pa njegove riječi treba uzeti sa zrnom soli. Činjenica je ipak da su Rusi zavladali najvećim domaćim maloprodajnim lancem te da kontroliraju i značajan dio proizvodnje koju je imao Agrokor, a s ulaskom PPD-a njihov je utjecaj još i veći.

Gotovinin savjetnik smatra da suđenje Sanaderu nije bilo pošteno

Na treći događaj važan za širenje ruskog utjecaja upozorava Theodore Karasik, sigurnosni ekspert s instituta Lexington i nekadašnji zaposlenik trusta mozgova RAND. U članku za Euronews Karasik povezuje presudu Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL s Rusima. Prema analizi koju je sa saradnicima izradio Kai Ambos, nekadašnji haški sudac, a kasnije savjetnik advokatskih timova generala Gotovine i Čermaka, suđenje Sanaderu nije bilo pošteno. I bilo je, tvrdi on, pod ruskim utjecajem.

Povjerovali Ježiću

Sumnjivo im je što je puno povjerenje dano Robertu Ježiću, čija svjedočenja su prokazana kao nevjerodostojna na arbitražnim sudovima, a koji i sam ima interese povezane s ruskim energetskim sektorom. Za vrijeme suđenja svjedoci su čak tvrdili da pet miliona eura na Ježićev račun nije došlo od MOL-a, nego od Rusa kao nagrada za lobiranje za davno zamrli projekt Družba Adria. Sve te tvrdnje sud je gotovo bez razmatranja odbacio i povjerovao Ježiću.

“Ukratko, taj izvještaj donosi alarmantne dokaze o korumpiranosti hrvatskog sudstva pod sve jačim ruskim utjecajem”, zaključio je Kai Ambos.

Putin zvao Milanovića na proslavu Dana pobjede

Kao šlag na kraju došao je telefonski poziv Vladimira Putina izabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Uz kurtoaznu čestitku primjerenu prije inauguracije Putin je Milanovića pozvao na proslavu Dana pobjede u Moskvu, a takvi se pozivi ne šalju bez veze.

Izvor: Index.hr

Autor: Vojislav Mazzocco

Pročitajte još: Rusija i EU na Zapadnom Balkanu žele napraviti novu Jugoslaviju čim bi eliminisale SAD i Tursku

 

Podijelite sa ostalima