Izrael i Egipat tajno obučavaju Haftarove snage za gerilsko ratovanje u Libiji

Izraelski vojnici pružali su obuku Haftarovim borcima na libijskom tlu tokom augusta i septembra 2019. godine, nakon njihovog prelaska u istočne dijelove zemlje

Snage generala Halife Haftara navodno su prošle urbanu gerilsku obuku od izraelskih specijalnih snaga na libijskom tlu, nakon prelaska u ratom razorenu zemlju iz Egipta, navodi se u novim izvještajima.

Koordinacija iz Egipta

Prema izvještaju vijesti na arapskom jeziku The New Arab, pozivajući se na izvore u Libiji i Egiptu, navodi se da je izraelska vojska prešla u istočnu Libiju koju su okupirale Haftarove snage u koordinaciji s Egiptom.

Ovo je prvi takav incident da izraelske snage pružaju gerilsku obuku Haftarovim snagama, u skladu sa sigurnosnim sporazumom koji su potpisale dvije strane.

Izraelski vojnici pružali su obuku Haftarovim borcima na libijskom tlu tokom mjeseca augusta i septembra 2019. godine, nakon njihovog prelaska u istočne dijelove Libije.

Cilj im je Tripoli i rušenje međunarodno priznate vlade

Haftar nije uspio zauzeti Tripoli nakon napada koji su pokrenuti još u aprilu, iako je dobio podršku od UAE, Saudijske Arabije, Egipta i Francuske, i pored obuke od Izraelskih specijalnih snaga.

Otkriveno je da taktički zaostaje naspram vladinih snaga u Tripoliju, odlučeno je da će Haftarovi borci potajno prolaziti gerilsku ratnu obuku iz Izraela, s ciljem da se pomogne njihova okupacija Tripolija.

Vojna pojačanja u 2018. godini

Halifa Haftar održao je nekoliko tajnih sastanaka s izraelskom vladom i Mossadom, koje su organizirali njegove pristaše iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nakon sastanaka koji su održani u ljeto 2018. godine Haftar je od Izraela primio opremu za noćno osmatranje i snajperske puške u sklopu pošiljke vojne opreme.

Borbeni avion koji je pripadao Haftarovim snagama sa sjedištem u Istočnoj Libiji, također je srušen u subotu i njegov pilot zarobljen.

Kao rezultat toga, broj oborenih borbenih aviona koje pripadaju Haftarovim snaga porastao je na 15.

Haftarove snage su u aprilu pokrenule vojnu kampanju za zauzimanje Tripolija, ali do sada nisu uspjele napredovati dalje od periferije grada.

Prema podacima UN-a, više od 1.000 ljudi je ubijeno od početka operacije, a više od 5.000 ranjeno.

Od zbacivanja Muamera Gadafija 2011. godine, u Libiji su se pojavila dva suprostavljena centra vlasti: jedan u istočnoj Libiji koje podržavaju uglavnom Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati i drugi u Tripoliju, iza kojeg stoji Turska, koji ujedno ima međunarodno priznanje.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima