Izvještaj o krizi unutar NATO saveza

Odsustvo snažnog američkog vodstva, izazovi iz Kine, Rusko potkopavaju snage NATO-a, kaže Hardvardski centar Belfer

NATO je u krizi i savez je nespreman za nove izazove iz Kine i Rusije, upozorio je u petak Belfer centar sa hardvardskog univerziteta .

Izvještaj centra, koji su napisali dvojica bivših američkih diplomata Douglas Lute i Nicholas Burns, objavljen je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

“NATO se suočava s krizom, sa ozbiljnim izazovima kako unutar tako i vani”, rekli su autori, navodeći ambivalentnost američkog predsjednika Donalda Trumpa u pogledu NATO-a, navode niske europske izdatke za obranu i spore procedure donošenja odluka od strane NATO-a kao glavne izazove unutar saveza.

Izveštaj je identifikovao vojnu snagu Rusije i ekonomsko-tehnološku moć Kine kao dva glavna izazova s ​​kojima se NATO suočava izvan svojih granica.

“Rusija – najveći vojno sposobni susjed NATO saveza- ostaje glavni vanjski izazov NATO-a”, navodi se u izvješću, optužujući Moskvu da ignorira međunarodne obveze, provodi provokativne vježbe i provodi cyber napade protiv članica NATO-a.

Izvještaj se zalaže za pristup prema Rusiji sa dvije strane, koje se sastoji od odvraćanja i dijaloga, i pozvao je saveznike NATO-a da preduzmu hitne korake za rješavanje ranjivosti, posebno u oblasti hibridnog rata.

U izvještaju se naglašava da Kina nije direktna vojna prijetnja većini saveznika NATO-a, ali se politički, ekonomski pojavljuje kao “globalni konkurent” i traži dominaciju u digitalnim vojnim tehnologijama.

„Evropski saveznici moraju više da se fokusiraju na izazov kineske ekonomsko-tehnološke moći i industrijske špijunaže. Saveznici NATO-a bi tako trebalo da pooštre ograničenja za kineske investicije u ključne tehnološke sektore sa obe strane Atlantika “, kažu autori.

Podijelite sa ostalima