Libijska vlada prihvata primirje u Tripoliju ukoliko se pučisti vrate u pre-ofanzivne baze

Predsjedničko vijeće (PC) ponovilo je u nedjelju svoje opredjeljenje za prekid vatre tursko-ruskog posredovanja u Tripoliju, rekavši u izjavi da će uspjeti samo ako se napadači vrate u svoje pre-ofanzivne baze.

Predsjednik Predsjedavajućeg Vijeća Fayez Al-Sarraj u subotu je pozdravio tursko-rusku inicijativu, ali je ustrajao na tome da se agresori moraju povući u svoje baze.

“Zajednička rusko-turska inicijativa za primirje je dobar korak pod uvjetom da Haftar povuče svoje naoružane ljude iz Tripolija na njihove položaje prije 4. aprila”, naglasio je Sarraj.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u Rimu, Sarraj je rekao da je Haftarova ofanziva poništila težnju libijskog naroda za građanskom državom, potvrdivši da snage libijske vojske koje brane Tripoli ostvaruju legitimno pravo.

“Haftar je pokušavao kupiti vrijeme pregovorima. Nikada nije bio ozbiljan oko postizanja političkog rješenja”, dodao je Sarraj.

Šef predsjedničkog vijeća je ukazao da želja zemalja da ostvare svoje interese u Libiji ne znači ostvariti ih po bilo koju cijenu, uključujući na štetu krvi Libijaca.

Pojasnio je da želi da Berlinska konferencija donese pozitivne ishode koji bi okončali rat i strano miješanje, izrazivši iznenađenje međunarodnom šutnjom u vezi s zločinima počinjenim nad civilima, koji su odnijeli živote dvije hiljade građana, od kojih posljednji bili studenti vojnog koledža.

Također se osvrnuo na zajednički odbor dogovoren s italijanskom stranom, i objasnio da će raditi na preispitivanju dugova italijanskih kompanija s ciljem da očiste dugovanja kako bi mogli nastaviti rad u Libiji.

Sa svoje strane Conte je naglasio da će Italija intenzivirati napore na jačanju sudjelovanja Evropske unije u postizanju mira i stabilnosti u Libiji.

“Uvjereni smo da će to pružiti najbolje garancije, umjesto da budućnost libijskog naroda bude prepuštena željama nekih pojedinaca”, rekao je.

Izvor: libyaobserver.ly

 

 

Podijelite sa ostalima