Na desetine režimskih vojnika ubijeno u napadima turske vojske – SOHR

An F-16 Fighting Falcon of the Turkish Air Force (Türk Hava Kuvvetleri) takes off on a sortie from Third Air Force Base Konya, Turkey during Exercise Anatolian Eagle.Royal Air Force Typhoons from XI Squadron, based at RAF Coningsby are taking part in Exercise Anatolian Eagle working alongside the Turkish Air Force at 3rd Air Force Base Konya, Turkey.The two week multi-national complex air exercise provided the opportunity for the RAF to train jointly with the Turkish Air Force aiming to increase interoperability in the event of contingency operations. Also taking part in the exercise are Jordanian, Omani, Qatari and Spanish Air Forces.

Prema izvještajima sirijskog opservatorija za ljudska prava SOHR, u napadima turske vojske i opozicionih grupa na režimske mete u Halepu, Idlibu, Hami i Latakiji nastradale su desetine režimskih vojnika 

I dalje traju žestoki sukobi između režimskih vojnika i iranskih milicija s jedne strane, i opozicijskih frakcija (FSA)  i turske vojske s druge, u nekoliko područja i u Halepu i Idlibu, dok režimske snage pokušavaju napredovati u Saraqebu i doći do međunarodnog autoputa Halep- Latakija.

S druge strane, pobunjeničke frakcije zarobile su oklopna vozila, tenkove i municiju nakon što su povratili svoje položaje u Zitan i Khalseh u južnom Halepu.

Aktivisti Sirijskog opservatorija pratili su iznenadnu obustavu zračnih operacija režima nakon što su režimski avioni i helikopteri bombardovali i Idlib i Halep s gotovo 150 naleta. Zračne operacije u zoni „deeskalacije“ ograničene su trenutno samo na ruske avione.

Izvori iz opservatorija dodali su da se broj današnjih zračnih napada ruskih zrakoplova popeo na 110, ciljajući na autoput Halep-Damask u Halepu, i Idlib sa okolnim selima.

Režimski helikopteri bacili su 56 barel-bombi na Idlib i Halep i okolna područja tamo.

Broj poginulih u zračnim napadima ruskih i režimskih aviona na Halep i Idlib porastao je na 14: osam osoba, uključujući četvoro djece i tri žene, ubijeno je barel bombama.

Aktivisti SOHR-a dokumentirali su skok u broju vojnika režima i boraca pobunjenika koji su ubijeni u žestokim borbama i razmjeni vatre između obje strane. 26 vojnika i milicija režima ubijeno je od ranih sati nedjelje ujutro.

Izvor: http://www.syriahr.com

Podijelite sa ostalima