Napori sa SAD-om oko “Sigurne zone” završit će ukoliko dođe do bilo kakve odgode

Turska će nastaviti zajedničkim naporima oko sigurne zone na sjeveru Sirije sve dok se ne ispune njeni ciljevi, kaže ministar obrane

Turski ministar obrane u četvrtak je upozorio da će napori s Sjedinjenim Državama na uspostavljanju sigurne zone istočno od rijeke Eufrat na sjeveru Sirije završiti ako dođe do distrakcije ili odgode.

Nastavit ćemo pregovore i zajedničke napore za uspostavu sigurne zone sve dok se ne ispune naši ciljevi“, rekao je Hulusi Akar u glavnom gradu Ankari.

Prije toga, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da, ukoliko u roku od dvije sedmice sa SAD-om ne bude postignut željeni rezultat u zoni, Turska će početi primjenjivati ​​vlastiti akcijski plan.

Dana 7. Augusta turski i američki vojni dužnosnici složili su se uspostaviti sigurnu zonu na sjeveru Sirije i razviti mirovni koridor kako bi se olakšalo kretanje raseljenih Sirijaca koji se žele vratiti kući. Dogovorili su se i o uspostavljanju zajedničkog operativnog centra.

Sporazumom je također predviđeno uspostavljanje potrebnih sigurnosnih mjera za rješavanje sigurnosnih pitanja Turske, uključujući čišćenje područja koje drži teroristička YPG / PKK-a.

Turska je optužila SAD da odstupa od dogovora i ima drugačiji koncept za sigurnu zonu od dogovorenog.

U svojoj tridesetogodišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju su Turska, SAD i EU uvrstile kao terorističku organizaciju odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima