Pentagon će poslati Patriot anti-raketne baterije na Bliski istok

Razmještanje Patriot sistema ima za cilj da osigura neometan prolaz mornaričko-transportnog prometa koji bi mogao biti ugrožen od strane Irana, kažu iz Pentagona

Trenutačni američki ministar odbrane Patrick Shanahan odobrio je u petak raspoređivanje raketnih baterija Patriot i brodskog mornaričkog amfibijsko-transportnog broda na Bliski istok, navodeći obavještajne podatke o prijetnjama iz Irana.

Pentagon je kazao kako je raspoređivanje bilo “kao odgovor na naznake pojačane iranske spremnosti za provođenje ofanzivnih operacija protiv američkih snaga i naših interesa”.

On prati raspoređivanje USS Abraham Lincoln udarne grupe nosača i skupine bombardera u regiji ranije ove sedmice.

Pokret Washingtona posljednji je u nizu akcija usmjerenih na vršenje pritiska na Iran. Iako je prethodno koristio ekonomski pritisak, SAD sada vojno prijeti Teheranu novim angažmanom u regiji.

Američka administracija ponovno je uvela sankcije za iranski izvoz nafte u Novembru nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015 godine. između Teherana, Washingtona i pet drugih zemalja.

Administracija je također okončala odricanje od sankcija zemljama koje kupuju iransku naftu uključujući i Tursku.

“Sjedinjene Države ne traže sukob s Iranom, ali smo spremni braniti snage i interese SAD-a u regiji”, navodi se u priopćenju Pentagona.

Patriot je anti-raketni odbrambeni sistem dugog dometa usmjeren na borbu protiv taktičkih balističkih raketa, krstarećih raketa i naprednih zrakoplova, dok je USS Arlington mornarički brod koji prevozi marince, amfibijska vozila, konvencionalna pristaništa i letjelice koje imaju mogućnosti da podrže amfibijski napad.

Podijelite sa ostalima