Pentagon kaže kako neće napustiti teroriste PKK / YPG-a, spriječit će tursku operaciju u Siriji

A

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u utorak da bi bilo kakva turska operacija na sjeveru Sirije bila “neprihvatljiva”, a Sjedinjene Države spriječile bi jednostrane upade, jer napetosti između Vashingtona i Ankare jačaju.

U nedjelju, predsjednik Tayyip Erdoğan rekao je da će Turska, koja ima uporište na sjeverozapadu Sirije, izvesti vojnu operaciju na području koje kontrolira SDF, a koje čine teroristi Kurdistanske radničke partije (PKK), na području istočno od rijeka Eufrat na sjeveru Sirije.

“Vjerujemo da bi bilo kakva jednostrana akcija Turske bila neprihvatljiva”, rekao je Esper novinarima koji su putovali s njim u Japan.

“Ono što ćemo učiniti je spriječiti jednostrane upade koji bi, opet, uznemirili te uzajamne interese … Sjedinjene Države, Turska i SDF dijele odnos na sjeveru Sirije”, rekao je Esper.

SDF važi za Sirijske demokratske snage. Uz podršku SAD-a, SDF, koji uključuje vojsku YPG-a, preuzeo je kontrolu u posljednje četiri godine nad većim dijelom sjeveroistočne Sirije. YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK.

Esper je rekao da Sjedinjene Države nemaju nikakve “ambicije” da napuste SDF, ali je prestao jamčiti da će ih Sjedinjene Države zaštititi u slučaju turske operacije.

Tim iz Pentagona bio je u Turskoj kako bi razgovarao s turskim dužnosnicima o tom pitanju, a Esper je rekao kako se nada da bi mogao biti postignut dogovor s Ankarom.

Esper je sugerirao da bi turska operacija na sjeveru Sirije mogla utjecati na fokus SDF-a na osiguranje da Islamska država neće ponovo zauzeti teritorij koji je nekoć držala u Siriji i sposobnost snaga koje podržavaju SAD da drže u pritvoru hiljade navodnih boraca Islamske države.

Kampanja pod vodstvom Turske, koja je mjesecima kasnila zbog otpora Vashingtona, usmjerena je na protjerivanje terorističkih PKK / YPG-a iz niza pograničnih gradova u pokrajinama Raqqa i Hasaka.

Ankara je optužila Vashington za zaustavljanje napretka u uspostavljanju sigurne zone unutar sirijske sjeveroistočne granice s Turskom koja bi bila očišćena od YPG-a.

Erdogan je ove sedmice rekao da su i Rusija i Sjedinjene Države obaviještene o planiranoj operaciji, ali nije rekao kada će ona početi. To bi označio treći turski upad u Siriju posljednjih nekoliko godina.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima