Počela vojna operacija u Idlibu, glavna meta grad Serakib

Umjerene opozicione grupe koje podržava Turska, započele su danas vojnu operaciju protiv snaga Assadovog režima u južnom Idlibu

U Idlibu na sjeverozapadu Sirije umjerene opozicione grupe koje podržava Turska pokrenule su operaciju za vraćanje dviju lokacija od snaga Assadovog režima, rekli su u četvrtak lokalni izvori.

Prema izvorima, umjerene opozicione grupe ušle su u selo al-Nayrab i grad Sarakib i započele žestoke sukobe.

Umjerene opozicione trupe najprije su artiljerijskom vatrom pogodile ciljeve režima u Sarakibu, a zatim su započele kopneno napredovanje u selo.

Uništili su tenk i oklopni transporter koji je pripadao Assadovom režimu, a još jedan tenk je zaplijenjen.

Snage Asadovog režima ušle su u al-Nayrab 3. februara, smješten u jugoistočnom Idlibu, dok je Sarakib poznat kao “kapija” pokrajine Idlib.

Grad je bio uporište opozicije i zauzima stratešku lokaciju na raskrsnici između autoputa M5 koji povezuje Damask sa Halepom i magistralu M4, koja povezuje Halep sa Latakijom.

Idlib spada u zonu deeskalacije u sporazumu između Turske i Rusije potpisanim krajem 2018. godine.

Međutim sirijski režim i njegovi saveznici dosljedno su kršili uvjete primirja, izvodeći česte napade unutar teritorije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni.

U zoni deeskalacije trenutno živi oko 4 miliona civila, uključujući stotine hiljada raseljenih poslednjih godina od strane režimskih snaga širom zemlje razorene ratom.

Oko milion idlibskih izbjeglica kretalo se posljednjih mjeseci prema obližnjoj turskoj granici, bježeći od napada Assadovog režima i njegovih saveznika, stvarajući očajničku humanitarnu krizu.

Turska je pozvala da se odmah zaustave napadi na Idlib i da se slijedi primirje upozoravajući da će, ako se napadi ne zaustave, Turska djelovati.

Podijelite sa ostalima