Pregovori turske i ruske delegacije, šta Rusija i Turska mogu ostvariti u Siriji?

Ruski načelnik glavnog stožera general Valery Gerasimov za vrijeme posjete turske delegacije Moskvi ponašao se ljutito i napuhano pred turskom delegacijom.


Turskoj delegaciji obratio se riječima: “Ako ne riješite to, mi ćemo sravniti sa zemljom tu oblast”, naravno turska delegacija je jednako odgovorila Gerasimovom. Sve se to dešavalo dok su čekali kraj sastanka iz susjedne sale, Putina i Erdogana…

Čekali su rezultat pregovora i dogovora oko krize u Idlibu, napokon kada su izašli dvojica predsjednika objavili su kako su složili oko određenih tačaka.

Ispalo je kako su prijetnje generala Gerasimova samo prazan vazduh, naravno to ne znači da je ruski načelnik stožera vojske prijetio na svoju ruku…

Na ruskoj strani postojala je podjela u delegaciji, general Gerasimov je igrao ulogu “Lošeg policajca” koju mu je dodijelio Putin.

Na kraju situaciju možete promatrati sa tačke manipulacije od strane samog Putina, gdje Putin pokušava da se izdigne u očima svojih sagovornika.

Odnosi zasnovnani na zajedničkim interesima centrirani oko balansa moći

U kontekstu Sirije, odnosi Turske i Rusije vezani su za zajedničke interese i stanje moći na terenu, posebno u slučaju Idliba.

Podsjećajući Ruse da dogovor oko Halepa ovisi o Idlibu, insinuirajući da sukob u Idlibu može pokrenuti ponovo sukob oko Halepa. Rusi su znali jako dobro da režimska vojska nije dorasla mogućnosti da sukobi sa Slobodnom sirijskom vojskom i ujedno prisustvo turske vojske na terenu se reflektovalo na “Balans moći”. Sve ovo je srž dogovora o primirju u Idlibu.

Prije sastanka delegacija u Rusiji, na terenu se vidjelo kako rusi i režimske snage bombarduju Idlib, vidjela se i režimska zastava u Menbiču koja u suštini ne znači ništa.

Turska je Rusiji i Asadu ponovo poslala jasnu poruku, FSA-Slobodna sirijska vojska došla ja na 15 kilometara od Menbiča dok je Turska nagomilala vojsku na granici spremna da u kratkom roku zauzme Menbič.
Sav ovaj razvoj događaja govori o tome ko će sjesti za sto i sa kojim kartama u rukama…

Naravno na kraju sve ovisi o tome da li će se Amerika uopšte i povući iz Menbiča…

Na kraju da zaključimo, osnova Rusko-Turskih odnosa u prevodu znači: Što više moći-snage imaš na terenu, to ćeš biti snažniji za pregovaračkim stolom. Posebno važi u kontekstu Sirije…

Podijelite sa ostalima