Približno 312.000 hiljada sirijaca vratilo se kući nakon turskih vojnih operacija

Turska je domaćin više od 3,6 miliona Sirijaca koji su dobili međunarodni status zaštite, kaže turski ministar unutrašnjih poslova

Skoro 312.000 Sirijaca vratilo se kući nakon turske protuterorističke operacije na sjeveru Sirije, izjavio je u ponedjeljak turski ministar unutrašnjih poslova.

Govoreći u glavnom gradu Ankari, Sulejman Soylu je rekao: “311, 968 Sirijaca se vratilo kući nakon operacija “Maslinova Grana” i “Štit Eufrata” koje su pružile atmosferu spokoja i mira.”

Od 2016. godine, turski “Štit Eufrata” i operacija “Grana Masline” na sjeveru Sirije oslobodili su regiju od terorista YPG / PKK i Daesh, uključujući Al-Bab, Afrin i Azez, što je omogućilo Sirijcima koji su pobjegli od nasilja tamo da se vrate kući.

Sirija je tek počela da izlazi iz razornog sukoba koji je počeo 2011. godine, kada je se režim Bašara al Asada okomio na demonstrante sa neočekivanom žestinom.

Stotine hiljada civila je ubijeno ili raseljeno u sukobu, uglavnom od strane vazdušnih napada režima koji su bili usmjereni na oblasti u kojima se nalazi opozicija.

Soylu je takođe rekao da je Turska domaćin više od 3,6 miliona Sirijaca kojima je odobren međunarodni status zaštite.

Uređeni kampovi sirijskih izbjeglica u Turskoj

Turska je potrošila više od 32 milijarde dolara iz svojih vlastitih nacionalnih sredstava za pomoć i zaštitu izbjeglica od početka građanskog rata u Siriji.

Turska je bila glavna ruta za izbjeglice koje pokušavaju prijeći u Europu, posebno od početka građanskog rata u Siriji.

Među migrantima koji su našli 2017. u Turskoj, većina je došla iz Pakistana, a slijede ih Afganistanci i Sirijci.

Podijelite sa ostalima