Procurio nacrt sporazuma o prekidu vatre u Libiji

Procurio je sadržaj nacrta sporazuma o prekidu vatre koji je predsjedničko vijeće Libije potpisalo u ponedjeljak, Halifa Haftar potpisat će u utorak, ako to učini, prihvata obavezu dviju strana o posvećenosti provođenju sporazuma na linijama borbe na svim frontovima.

Uvjeti sporazuma, ako su tačni, kažu da bi obje strane trebale, uz podršku Turske i Rusije, započeti otvoreni prekid vatre i zaustaviti neprijateljstava, ponavljajući da se trebaju fokusirati na libijski suverenitet i teritorijalni integritet.

Nacrt sporazuma kaže da u Libiji nema vojnog rješenja i da samo unutar libijski dijalog može riješiti nastalu krizu.

U nacrtu sporazuma se još navodi, “Sve agresivne akcije trebaju prestati i sve strane trebaju započeti deesklaciju u svim područjima.”

Nacrt kaže da bi sukobljene strane trebale osigurati siguran pristup za dostavu, skladištenje i distribuciju humanitarne pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna u zemlji.

Vojna misija 5 + 5, prema UN-ovom prijedlogu, trebala bi dobiti mandat da odredi dodirnu liniju sukobu, posmatra i osigura provedbu primirja.

Šef libijskog predsjedničkog vijeća Fayez Al-Sarraj i njegova delegacija potpisali su sporazum o prekidu vatre na indirektnim mirovnim pregovorima u Moskvi u ponedjeljak, dok su se Halifa Haftar i njegova delegacija složili oko toga, ali su odgodili potpisivanje do utorka ujutro, izjavili su na konferenciji za novinare turski i ruski ministar vanjskih poslova.

Podijelite sa ostalima