Režimske snage se moraju povući, ako se ne povuku Turska će ih povući

Sirijske režimske snage u Idlibu moraju se povući nazad iza linije turskih osmatračkih mjesta do kraja ovog mjeseca, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, upozoravajući da ukoliko se ne povuku, Turska će ih vratiti nazad.

Govoreći dva dana nakon što je osam turskih vojnih službeika ubijeno granatiranjem u Idlibu, što je potaknulo tursku odmazdu, Erdogan je rekao da je sirijski režim prešao liniju turskih vojnih osmatračnica na dva fronta.

Trenutno se dva od naših 12 osmatračkih mjesta nalaze iza režimskih linija. Nadamo se da će se režim povući s naših promatračkih mjesta do kraja februara. Ako se režim ne povuče, Turska će biti obavezna preduzeti stvari u svoje ruke “, upozorio je Erdogan.

Erdogan je dodao da je jučerašnji telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio konstruktivan i da su se dogovorili da će vojne snage Rusije i Turske ostati u kontaktu.

Turska ustrajava na tome da su njezine snage raspoređene u regiji kako bi se spriječili sukobi u Idlibu, gdje su borbe eskalirale nedavno jer se sirijski režim bori da povrati kontrolu nad tim područjem.

 

Podijelite sa ostalima