Rusija blokirala američku izjavu u UN-u o turskoj operaciji

Security Council meeting Maintenance of international peace and security Vote

Diplomate kažu da se i Kina pridružila Moskvi prigovarajući američkim tvrdnjama

Rusija je u petak blokirala izjavu u Vijeću sigurnosti UN-a u kojoj se poziva na zaustavljanje turske vojne operacije na sjeveroistoku Sirije.

Američki nacrt izjave pozvao je Tursku da prekine operaciju i svoje sigurnosne probleme riješi diplomatskim putem, izvijestili su diplomati iz UN-a.

Diplomati su rekli da se Kina pridružila Moskvi u izlaganju prigovora.

U izjavi se navodi kako su članovi Vijeća sigurnosti izrazili “duboku zabrinutost” zbog turske operacije i “njenih implikacija, uključujući humanitarne i sigurnosne dimenzije”.

Turska je u srijedu pokrenula operaciju “Izvor mira” kako bi uklonila teroriste sa sjevera Sirije, kako bi osigurala granice Turske, pomogla u sigurnom povratku sirijskih izbjeglica i osigurala teritorijalni integritet Sirije.

Ankara želi očistiti sjever Sirije istočno od rijeke Eufrat od terorističkog PKK-a i njihovih sirijskih produžnica, PYD / YPG.

U svojoj više od 40-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Europska unija označile kao terorističku organizaciju odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima