Rusija prebacuje 300 čečenskih vojnih policajaca u Siriju

Čečenske postrojbe će izvršavati “posebne zadatake” predložene rusko-turskim memorandumom o Siriji

Rusija je prebacila 300 vojnih policajaca iz Čečenije u Siriju, priopćilo je u petak Ministarstvo odbrane Rusije.

“Oko 300 vojnika jedinice vojne policije oružanih snaga Ruske Federacije stacionirane u Čečeniji stiglo je u Sirijsku Arapsku Republiku radi izvršavanja posebnih zadataka”, navodi se u izjavi.

Ministarstvo je dodalo da će transportovati u Siriju 20 oklopnih vozila “Tigar” i “Tajfun-U” za obavljanje zadataka, dogovorenih od strane ruskog i turskog predsjednika u Sočiju 22. Oktobra.

9. Oktobra Turska je pokrenula operaciju “Izvor mira” kako bi uklonila teroriste sa sjevera Sirije istočno od rijeke Eufrat, kako bi osigurala granice Turske, pomogla u sigurnom povratku sirijskih izbjeglica i osigurala teritorijalnu cjelovitost Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin održali su u utorak sastanak u ruskom crnomorskom ljetovalištu Soči.

Ankara i Moskva postigle su sporazum prema kojem će se teroristi YPG / PKK povući u roku od 150 sati 30 kilometara južno od turske granice sa sjevera Sirije, a sigurnosne snage Turske i Rusije provest će tamo zajedničke patrole.

U svojoj više od 40-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Europska unija – proglasile terorističkom organizacijom – odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijska izdanaka PKK.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima