Zašto baš sada ruski S-400 sistem dolazi u Srbiju?

Prošle godine srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govorio je u kontekstu nabavke nove vojne opreme iz Rusije, tada je Vučić izjavio: „Kada bih rekao išta smo naručili, uveli bi nam sankcije“.

Dalo se pretpostaviti da je naručen jedan od sistema protuvazdušne zaštite ali koji? Po mojoj pretpostavci to je bila neka novija-nadograđena verzija S-300 sistema ali onda su stigle informacije kako su pripadnici srbijanske vojske otišli na vojnu obuku u Rusiju.

Na obuci u Rusiji srbijanska vojska je provela oko godinu dana uvježbavajući između ostalog i gađanje na sistemu S-400.

Na osnovu toga možemo naslutiti kako je Aleksandar Vučić u tajnosti tražio S-400 i neke druge sisteme protuvazdušne zaštite za vojsku Srbije.

Kakvu poruku Rusija šalje sa iznenadnim dopremanjem S-400 u Srbiju?

Da bi shvatili ovaj potez Rusije moramo prvo razumjeti namjenu S-400 sistema, S-400 je strateško naoružanje koje u kombinaciji sa drugim sistemima poput Pantsir S1 može donijeti stratešku prednost na nebu u slučaju vazdušne invazije.

Mislim na invaziju kakvu je NATO savez izveo bombardovanjem Srbije u prošlosti.

Rusija ovim potezom želi poručiti Evropi i SAD-u kako se ponovo vraća na Balkan.

Ovo je jedan logičan potez koji se mogao očekivati iz razloga jer je „Turski tok“ počeo dobivati ruski gas i stigao je i do same Srbije.

Pojedini će pomisliti kako Rusija ovo čini iz bratske ljubavi prema Srbiji ali sve se u suštini svodi na interes i osiguravanje sigurne isporuke gasa koju Amerika želi spriječiti.

Upravo će Srbija na kraju platiti najveću cijenu ovih ruskih poteza, ukoliko dođe do Zapadnih sankcija, Srbija se ni dana neće održati na nogama.

Srbija nema taj luskuz da izgubi EU kao svog većinskog trgovinskog partnera.

Turski tok je uveliko u rukama Turske

Ovih dana razmišljam da napišem tekst o tome kako Rusija postaje sve više ovisna o Turskoj, ovo je prilika da ponovo podsjetim na turski projekat novog pomorskog kanala u Istanbulu.

Kanal Istanbul

Postoji još jedna tačka, to su nalazišta prirodnog gasa u istočnom Mediteranu. Šta će se desiti ukoliko Turska uskoro dođe do svog priridnog gasa? Pa umjesto ruskog gasa koji teče turskim tokom, proteče i turski gas, da li ste ikada razmišljali?

Upravo to je jedan od najvećih ruskih strahova budućnosti, zbog toga Rusija pod svaku cijenu želi pomorske-vojne baze u Siriji, ne zbog Sirije već zbog energetskih resursa.

Autor: Tarık BaşTürk

Podijelite sa ostalima