SAD šalje ratnu flotu u Mediteran uslijed napetosti između Rusije i Turske

Američki nosač aviona Dwight D. Eisenhower prešao je kroz Gibraltarski moreuz i ušao u Sredozemno more u subotu navečer, javio je pomorski informativni portal Marine Traffic.

Prema informacijama, ratna pomorska flota SAD-a kreće se ka istoku prema istočnom Mediteranu.

Američki nosač aviona plovi u pratnji drugih ratnih brodova mornarice SAD-a koji su opremljeni krstarećim raketama Tomahawk i drugim naoružanjem.

Američka mornarica izdala je saopštenje za štampu o operacijama amerčke mornarice prošle sedmice, rekavši da je “udarna grupa pokrenula operaciju radi podrške pomorskim operacijama sigurnosti u međunarodnim vodama, zajedno s našim saveznicima i partnerima.”

Sjedište američke šeste flote je u Napulju, u Italiji, a područje djelovanja je u evropskim i sjevernoafričkim vodama, uključujući Sredozemno more.

Smatra se da udarna grupa uključuje osam eskadrila lovaca F/A-18E, kao i mornaričke helikoptere, uz posadu od 6.000 pripadnika američke mornarice.

„Udarna grupa Ike nudi ogromne mogućnosti u regionu,“ izjavila je zapovjednica šeste flote Lisa Franchetti, u izjavi mornarice. „Tijekom svojih operacija na Atlantiku, udarna grupa Ike vršit će temeljnu ratnu praksu osiguranja sigurnosti vitalnih pomorskih komunikacijskih linija.

“Razmještanje će poslužiti i kao dokaz privrženosti našim saveznicima i partnerima u Evropi i Africi “, dodala je.

Pojedini analitičari kažu kako je ovaj potez uslijedio u vrijeme eskalacije krize u sirijskom Idlibu koja je eskalirala sa sirijskim režimom i Rusijom u posljednjih mjesec dana.

Podijelite sa ostalima