Strahovi Kremlina

Nakon zadnjih dešavanja jasno se može vidjeti da ni Rusija ne može da “dokuči” iz kojih razloga se Amerika povlači iz Sirije, isto tako Rusija je zabrinuta zbog mogućeg ponovnog zbližavanja Ankare i Wašinghtona.

Rusija je testirala teren u petak, kada su objavljene vijesti kako je Sirijski režim sa vojskom ušao u Menbič i postavio tamo svoju zastavu… Rusija je tada veličala te vijesti potvrđujući izvještaje Damaska.

Drugim riječima, Rusija je “Odvagala” američku kartu “Kurda”, Asadov politički integritet i ujedno i svoj dogovor sa Ankarom na dan kada se turska delegacija pripremala za put u Rusiju.

Turska je uočila ova dešavanja, kako se iznose lažni izvještaji i informacije u pogledu Menbiča, ujedno Turska je upozorila sve strane da se suzdrže od svih provokativnih poteza koji bi destabilizovali ovu regiju.

Rusija zasigurno zna kakav bi turski odgovor bio sirijskom režimu. Sjetite se turskog obećanja: “Ako se dogodi bilo kakav napad na naše trupe, pretvorit ćemo njihove živote u pakao”

Čak je i ruski ministar diplomatije izjavio: “Razmatramo tursku vojnu operaciju u vidu poštovanja teritorijalnog integriteta Sirije”

Nije li turski predsjednik jasno rekao: “Naš cilj je odstraniti terorističke organizacije sa sjevera Sirije. U slučaju da teroristi napuste tu regiju, mi nećemo imati potrebe bilo šta poduzimati.”

Da li je Rusija izvukla pouku iz pokušaja preuzimanja Menbiča?

Nakon objave sirijskog režima i potvrde od strane Rusije o preuzimanju Menbiča, američki helikopteri koji su naglo preplavili regiju tada poslali su jasnu poruku onima koji su mislili kako će se ušetati u Menbič i postaviti tamo svoje zastave…

Čak je i Pentagon dao izjavu kako “Vijesti koje je objavio Asadov režim nemaju veze sa istinom na terenu”, to je bila ujedno i poruka za Rusiju i Asada: “Mi smo još uvijek ovdje”.

Da ukratko zaključimo stvari, jasno je to da je Erdogan bio taj koji je “diplomatski” i na druge načine natjerao Ameriku na povlačenje…

Više to nije riječ samo ni o Siriji, postoje naznake o tome kako će Trump povući određeni dio podrške i Izraelu… Upravo ovih dana matematika je zaokupirala misli Donalda Trumpa “Koliko dolara godišnje Amerika poklanja Izraelu?!”

Uskoro se bliže novi izbori u Turskoj, mi smo ti koji izbliza prate sve.

Podijelite sa ostalima