Svjetska ekonomija će doživjeti pad u 2020. godini zbog COVID-19

Agencija za kreditni rejting Moody’s smanjuje očekivanja rasta za globalnu ekonomiju sa pozitivnih 2,6% na negativnih 0,5% za ovu godinu

Očekuje se da će se svjetska ekonomija smanjiti za 0,5% u 2020. godini kao negativna posljedica koronavirusa, objavila je u srijedu američka agencija za kreditni rejting Moody’s.

Prethodna prognoza agencije u novembaru 2019. za ovu godinu bila je 2,6%, navedeno je u saopćenju za javnost.

Kompanija za finansijske usluge, međutim, saopćila je kako očekuje da će globalna ekonomija porasti za 3,2% u 2021. godini.

U saopćenju je rečeno da, iako su centralne banke brzo reagovale, “Volatilnost finansijskog sektora na ovom nivou je posljednji put eksplodirala tokom globalnog finansijskog stresa 2008. godine”.

“Stres na finansijskom tržištu je odraz duboke anksioznosti i nesigurnosti oko stvarnih ekonomskih troškova koje će snositi domaćinstva i kompanije širom svijeta”, navodi se u saopćenju i dodaje da će se gubitak radnih mjesta na globalnoj razini povećati u narednih nekoliko mjeseci.

“Što duže potraje sadašnje stanje, to će više potencijalno napajati samoodrživu recesijsku dinamiku i izložiti će postojećim ranjivostima realnu ekonomiju i finansijske sektore”, dodaje se.

Moody’s prognoza za razvijene ekonomije negativna je pad od 2% u 2020. godini dok je pozitivna za 1,9% za zemlje u razvoju. U 2020. se očekuje pad od 2,2% za države EU zone.

Agencija, koja očekuje negativne stope rasta u 2020. godini za gotovo sve zemlje G20, predviđa da će se turska ekonomija u 2020. smanjiti za 1,4%, a u 2021. rasti za 0,8%.

Nakon što se u decembru prvi put pojavila u kineskom Wuhanu, zaraza se proširila na najmanje 175 država i regija.

Broj potvrđenih slučajeva širom svijeta premašio je 487.000, dok je smrtni broj preko 22.000, pokazuju najnoviji podaci američkog univerziteta Johns Hopkins.

Virus je natjerao nekoliko država da uvedu ograničenja poput: zatvaranje škola i univerziteta, trgovina, tržne centre, restorane, kao i obustavljanje vazdušnog i kopnenog saobraćaja.

Podijelite sa ostalima

Komentariši