Trump potpisao zakon kojim se blokira transfer aviona F-35 u Tursku zbog kupovine S-400

Transfer, koji je prvobitno bio planiran za Mart ove godine, neće se dogoditi dok državni sekretar SAD-a Mike Pompeo i sekretar obrane Patrick M. Shanahan ne dostave nove informacije Kongresu.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je koncem prošle sedmice zakon kojim se blokira prodaja borbenih zrakoplova F-35 Turskoj u znak odmazde protiv Ankare koja je krenula naprijed s kupnjom proturaketnog obrambenog sistema ruske proizvodnje S-400.

Transfer, koji je prvobitno bio planiran za Mart ove godine, neće se dogoditi dok državni tajnik SAD-a Mike Pompeo i sekretar ministarstva obrane Patrick M. Shanahan Kongresu ne dostave najnovije podatke o turskoj kupnji S-400.

Ankara je u narednim godinama planirala kupiti 100 zrakoplova F-35.

Transfer će biti blokiran do Novembra ove godine, navodeći kao “prijetnju” zbog kupnje S-400 u Turskoj.

Turska je u Junu 2018. na ceremoniji u Fort Worthu, u Teksasu, preuzela prva dva zrakoplova F-35.

SAD su trebale isporučiti još dva borbena zrakoplova F-35 turskoj 2019. godine, izjavio je prošle godine vojni šef programa F-35.

Turska je u programu F-35 od 1999. godine. Turska obrambena industrija preuzela je aktivnu ulogu u proizvodnji ovog aviona, uključujući Alp Aviation, AYESAS, Kale Aviation, Kale Pratt & Whitney i Turkish Aerospace
Industries za izradu dijelova za prve F-35 borbene avione.

Raketni sistem ruskog porijekla S-400 bit će spreman u Oktobru, izjavio je prošle sedmice predsjednik turske obrambene industrije.

“Isporuka će početi u Julu 2019., a sistem će bit aktiviran do Oktobra”, izjavio je İsmail Demir u intervjuu turskoj televiziji NTV.

S-400 je najnapredniji ruski protuvazdušni raketni sistem dugog dometa, s mogućnošću nošenja tri tipa raketa koje mogu uništiti ciljeve, uključujući balističke i krstareće rakete.

Washington je, međutim, izrazio nespremnost da prihvati kupnju sistema S-400 u Turskoj, kazavši kako bi sustav mogao dobiti povjerljive informacije o borbenim zrakoplovima, uključujući njihov domet otkrivanja i način rada.

Mi smo još prije govorili o tome u članku: Američka laž u pogledu F-35 i ruskog S-400

Podijelite sa ostalima