Trump ukida sankcije Turskoj uvedene zbog operacije u Siriji

Američki predsjednik kaže da je turska vlada svojoj administraciji rekla da će ‘zaustaviti svoje borbene i ofanzivne snage u Siriji’

Američki predsjednik Donald Trump naredio je da se uvedene sankcije za dva turska ministarstva i tri turska ministra ukinu u srijedu nakon turske izjave da će zaustaviti borbe na sjeveroistoku Sirije.

Trump je rekao da je turska vlada ranije u srijedu ujutro obavijestila svoju administraciju “da će zaustaviti borbu i njihovu ofanzivu u Siriji i učiniti da primirje bude trajno”.

“Međutim, vi biste definirali riječ” stalno “u tom dijelu svijeta kao pomalo upitno”, rekao je Trump u sali za diplomatski prijem Bijele kuće. “Sankcije će biti ukinute ukoliko se ne dogodi nešto s čime nismo zadovoljni. To je bio ishod koji smo stvorili mi, Sjedinjene Države.”

9. Oktobra Turska je pokrenula operaciju “Izvor mira” kako bi uklonila teroriste sa sjevera Sirije istočno od rijeke Eufrat, kako bi osigurala granice Turske, pomogla u sigurnom povratku sirijskih izbjeglica i osigurala teritorijalnu cjelovitost Sirije.

Ankara se dogovorila s Washingtonom 17. Oktobra da će pauzirati svoju operaciju kako bi se teroristima YPG / PKK-a omogućilo da se povuku iz planirane sigurne zone.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin održali su u utorak “historijski” sastanak u crnomorskom turističkom gradu Sočiju, samo nekoliko sati prije nego što je pauza trebala isteći.

Ankara i Moskva postigle su sporazum prema kojem će se teroristi PKK / YPG povući na 30 kilometara južno od turske granice sa sjevernom Sirijom u roku od 150 sati, a sigurnosne snage Turske i Rusije provest će tamo zajedničke patrole.

U svojoj više od 40-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju su Turska, Sjedinjene Države i Europska unija – proglasile kao terorističku organizaciju – uzrokovala je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijska izdanaka PKK.

Podijelite sa ostalima