Turska AK partija osporava rezultate glasanja u Ankari

Generalni sekretar AK partije u vladajućoj koaliciji kaže da imaju “upečatljive nalaze” i da će uložiti prigovor na rezultate glasanja u glavnom gradu Ankari

Turska vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) priprema se da legalno ospori rezultate glasanja u više od dvadesetak okruga u glavnom gradu Ankari, izjavio je u ponedjeljak glavni sekretar stranke.

“Zato što vidimo da možemo ostvariti napredak posebno u općini Ankara, u gradonačelničkoj utrci”, rekao je Fatih Šahin novinarima.

Rekavši da je bilo mnogo nevažećih glasova koji su uticali na rezultate lokalnih izbora u nedelju, Šahin je izjavio još kako se “Materijalna stvarnost” ne slaže sa izbornim izvještajima.

U nedelju su milioni turskih državljana glasali na lokalnim izborima da bi izabrali turske gradonačelnike, članove gradskih vijeća, mukhtare (zvaničnike iz susjedstva) i članove savjeta starih u narednih pet godina.

Šahin je rekao da će pratiti situaciju i predstaviti “vrlo upečatljive nalaze” sa pravnim osnovama u izbornim vijećima u 25 okruga u Ankari.

On je također rekao da vjeruje da će provjere promijeniti rezultate u korist AKP-a, sužavajući razliku s kandidatom republikanske narodne stranke (CHP), koji sada ima više glasova.

Mansur Yavas, kandidat za gradonačelnika glavnog opozicionog CHP-a u Ankari, predvodi trku sa 50,9% posto glasova, prema neslužbenim rezultatima, dok Mehmet Ozhaseki, kandidat AKP-a, stoji na 47,1% glasova.

Vladajuća AKP stranka predvodila je lokalne izbore za vikend, osvojivši 15 gradskih općina (većih gradova) i 24 grada, prema ranim rezultatima od ponedjeljka ujutro. Kandidati AKP-a dobili su podršku od 44,42% glasača u nedjelju, pobijedivši 30,07% glavnu opozicionu CHP, koja je osvojila utrke za gradonačelnike u 11 gradskih općina i 10 gradova.

Podijelite sa ostalima