Turska neće dozvoliti Americi da zaustavi uspostavljanje sigurne zone u Siriji: MV

Ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu upozorio je u četvrtak da američke taktike “odlaganja”, koje su korištene u Menbiču, neće biti učinkovite za uspostavu sigurne zone u Siriji.

Çavuşoğlu je također ponovio sporazum s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o stvaranju sigurne zone (32 kilometra) na sjeveru Sirije.

Dogovor u Menbiču između Turske i Sjedinjenih Država fokusiran je na povlačenje terorista YPG / PKK-a iz grada radi stabilizacije regije, koja se nalazi sjeverno od Halepa, u blizini turske granice.

YPG / PKK je sirijska produžnica terorističke grupe PKK, koja je odgovorna za smrt skoro 40.000 ljudi u Turskoj, uključujući mnogo djece, žena i novorođenčadi, više od 30 godina.

Cavusoglu je podvukao da je preliminarni sporazum između Ankare i Washingtona o sigurnoj zoni tek početak i da je ostalo “puno tema” o kojima je potrebno detaljno razgovarati.

7. Augusta turski i američki vojni dužnosnici složili su se uspostaviti sigurnu zonu i razviti mirovni koridor kako bi se olakšao povratak raseljenih Sirijaca koji trenutno žive u Turskoj u svoju matičnu zemlju. Također su se složili da osnuju centar za zajedničke vojne operacije.

Sporazum predviđa uspostavljanje mjera neophodnih za rješavanje sigurnosnih pitanja Turske.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima