Turskoj vojsci naređeno da puca: nećemo napustiti Idlib

Turske trupe koje se nalaze u Idlibu imaju naredbe da reagiraju na bilo kakvo neprijateljsko djelovanje, rekao je ministar odbrane komandantima na sirijskoj granici

Turska će definitivno ostati na svojim promatračkim mjestima koja nadziru primirje na sjeverozapadu Sirije, a njeni vojnici tamo imaju naredbe da odgovore na bilo kakvo neprijateljsko djelovanje, rekao je turski ministar odbrane u nedjelju.

“Ni na koji način nećemo evakuirati 12 osmatračnica koje herojski izvršavaju svoju misiju osiguranja primirja; ne idemo nigdje”, rekao je ministar odbrane Hulusi Akar vojnim zapovjednicima u Hataju, južnoj turskoj provinciji koja graniči sa Sirijom.

Njegove primjedbe uslijedile su nakon napada Assadovog režima, ruskih i iranskih snaga koje su protjerali 47.000 ljudi koji su napustili Idlib prema turskoj granici, u mjestima gdje su smještena promatračka mjesta.

Akar je rekao da je trupama na tim posmatračkim tačkama naređeno da bez oklijevanja odgovore ako budu napadnute ili uznemirene.

U septembru 2018. Turska i Rusija dogovorile su se da će Idlib pretvoriti u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni.

Od tada, više od 1300 civila ubijeno je u napadima režima i ruskih snaga u zoni deeskalacije, dok se primirje i dalje krši.

Preko milion Sirijaca preselilo se blizu turske granice zbog intenzivnih napada 2019. godine.

Prema Nacionalnoj koaliciji za sirijsku revoluciju i opozicionim snagama, u provinciji Idlib živi oko 3 miliona civila, od kojih su 75% žene i djeca.

Govoreći o mogućnostima Turske da pošalje trupe u Libiju prema novom sigurnosnom dogovoru ukoliko to zatraži vlada nacionalnog sporazuma (GNA), Akar je poručio: „Naša vojska je spremna da zaštiti prava i interese Turske, bilo u zemlji ili u inostranstvu.“

Od zbacivanja i smrti Muamera Gadafija 2011., u Libiji su se pojavila dva centra moći: jedno na istoku Libije koje podržavaju uglavnom Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, te GNA u Tripoliju koji uživa UN i međunarodno priznanje.

27. novembra, Ankara i libijski GNA potpisali su dva odvojena ugovora, jedan o vojnoj saradnji, drugi o pomorskoj granici.

4. aprila, Halifa Haftar, koji zapovijeda snagama sa sjedištem u istočnoj Libiji, pokrenuo je ofanzivu za zauzimanje glavnog grada Tripolija od snaga GNA.

Prema UN-u, od početka operacije poginulo je preko hiljadu ljudi, a više od 5.000 je ranjeno.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima

Komentariši