Turska neće ostaviti Libijsku braću u ovim teškim danima, kaže Erdogan

Turska je odlučila da u ovim teškim danima neće ostaviti libijsku braću kaže predsjednik Erdogan

Turska neće ostaviti libijskog premijera Fayeza al-Sarraya usamljenim, a “odlučna je pružiti što veću podršku”, izjavio je u petak turski predsjednik.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Istanbulu, Recep Tayyip Erdogan je izjavio, “Odlučni smo da u ovim teškim danima ne ostavimo libijsku braću.”

“Podrška libijskoj vladi za nacionalnog jedinstva GNA nije opcija, već obveza u skladu s rezolucijom 2259 UN-a.

“Turska i Njemačka daju prioritet rješenju problema dijalogom, pozivajući strane na zdrav razum”, dodao je.

Merkel je rekla: “Krhki prekid vatre u Libiji mora se pretvoriti u trajni”.

“Tačke dogovorene na Berlinskom sastanku o Libiji odobrit će Vijeće sigurnosti UN-a”, dodala je.

12. Januara sukobljene strane u Libiji najavile su primirje kao odgovor na zajednički poziv čelnika Turske i Rusije. Ali razgovori za trajni prekid vatre završili su bez dogovora nakon što je zapovjednik pučista Halifa Haftar napustio Moskvu bez potpisivanja sporazuma.

Haftar je u nedjelju prihvatio uvjete u Berlinu da imenuje članove u vojnoj komisiji koju je UN predložio s pet članova sa svake strane kako bi nadgledali provedbu primirja.

Od svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine, u Libiji su se pojavila dva sjedišta moći: jedno u istočnoj Libiji koje podržavaju uglavnom Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, a drugo u Tripoliju koji uživa UN i međunarodno priznanje.

Haftarova vojna ofanziva protiv GNA odnijela je živote više od 1.000 ljudi od Aprila prošle godine.

Sirijci koji bježe iz Idliba prema Turskoj

Turski predsjednik rekao je da je “humanitarna odgovornost” EU-a i evropskih zemalja da pruže veću i direktnu pomoć Sirijcima.

Merkel je sa svoje strane rekla da je njezina zemlja spremna pružiti financijsku pomoć za poboljšanje humanitarnog stanja Sirijaca koji bježe iz pokrajine Idlib.

Također je rekla da bi Njemačka mogla podržati izgradnju skloništa za civile koji bježe iz Idliba prema Turskoj.

Turska i Rusija dogovorile su se u septembru 2018. godine da će Idlib pretvoriti u zonu deeskalacije u kojoj su napadi izričito zabranjeni.

Od tada, više od 1300 civila ubijeno je u napadima režima Bashara al-Assada i ruskih snaga, dok se primirje u Idlibu i dalje kršilo.

Više od milion Sirijaca preselilo se blizu turske granice zbog intenzivnih napada tijekom prošle godine.

 

Podijelite sa ostalima