Turska: Novi prijedlozi SAD-a o sigurnoj zoni Sirije su “nezadovoljavajući”

Novi prijedlozi SAD-a o uspostavi sigurne zone u Siriji ne zadovoljavaju Tursku, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova zemlje.

“Moramo što prije postići sporazum s SAD-om o sigurnoj zoni; ponestalo nam je strpljenja”, izjavio je Mevlut Cavuşoğlu u glavnom gradu Ankari nakon trodnevnih razgovora između turskih i američkih izaslanstava.

Cavuşoğlu je također kazao kako bi se osnivanje sirijskog ustavnog odbora, dugo očekivanog koraka u zaustavljenim naporima na rješavanju osam godina građanskog rata u Siriji, moglo objaviti narednih dana.

Ranije ove sedmice, turski ministar obrane Hulusi Akar i James Jeffrey, američki izaslanik u Siriji, sastali su se u glavnom gradu Ankari i razmijenili mišljenja. Vojni dužnosnici s obje strane okupili su se u srijedu i dodatno raspravljali o pitanju sigurne zone u sjevernoj Siriji.

Prošlog petka, Akar je kazao ministru obrane SAD-a Marku Esperu: “Jedina vojna sila koja je spremna, kompetentna i prikladna za uspostavu sigurne zone u sjevernoj Siriji su turske oružane snage.”

Od 2016. Turska je provela dvije velike vojne operacije u sjeverozapadnoj Siriji – Štit Eufrata i Grana masline, kako bi očistila regiju od terorističkih skupina DAEŠ i YPG, koja je sirijska podružnica terorističke organizacije PKK.

U svojoj dugogodišnjoj kampanji terorizma protiv Turske, PKK – koju su Turska, SAD i EU – označile kao terorističku organizaciju – odgovorna je za smrt gotovo 40.000 ljudi, uključujući mnoge žene i djecu.

Izvor: Yeni şafak

Podijelite sa ostalima